Medijska scena Srbije u avgustu 2015

Izvor: Radio 021, 11.Nov.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska scena Srbije u avgustu 2015

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji nastavljen je i u 2015. godini.

U monitoring izveštaju br. 63 pročitajte:

Sloboda izražavanja - Prema nalazu monitoring tima, napadi, pretnje i pritisci na novinare i medije su nastavljeni i u avgustu, ali ono što je karakteristično za ovaj period je to da su najčešća meta tih napada i pretnji bili novinari koji se bave izveštavanjem o zloupotrebama, korupciji i kriminalu. Analizirajući nekoliko takvih slučajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << autori Izveštaja ukazuju na njihov uzrok - nepovoljnu atmosferu koja je u društvu stvorena u odnosu na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte. Slučajevi koji su obrađeni u Izveštaju odnose se na napade i pretnje kojima su bili izloženi: novinar Ivan Ninić iz Beograda; novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve; Predrag Blagojević, urednik i novinar portala Južne vesti iz Niša; odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić i drugi zaposleni u toj medijskoj kući. U Izveštaju je ukazano i na različitu praksu nadležnih državnih organa kada su pretnjama izloženi političari u odnosu na slučajeve kada su pretnje upućene novinarima (slučaj privođenja Milana Malenovića, zamenika glavnog urednika nedeljnika "Tabloid", zbog pretnji koje je putem Fejsbuka uputio premijeru Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću).

Implementacija zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima: povodom postupka javne nabavke usluge "insertovanja" publikacije "Poslovi" u dnevnom listu, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela i dodelila ugovor izdavaču "Informera", autori Izveštaja se bave pitanjem regulacije oglašavanja javnog sektora u medijima; Vajber, OTT platforma za razmenu instant poruka, omogućila je samo jednom mediju u Srbiji ("Kurir") da plasira svoj sadržaj putem te platforme - u Izveštaju se analizira moguće kršenje zakonskih odredaba o zabrani  monopolizacije kanala distribucije. Zakon o elektronskim medijima: u Izveštaju se razmatraju pravni aspekti prekograničnog pružanja medijske usluge televizije, kao i problem umetanja lokalizovanih oglasnih poruka u programe prekograničnih kanala koji se u Srbiji distribuiraju prevashodno posredstvom kablovskih distributivnih mreža; analiziraju se i propisi koji se odnose na tzv. unakrsnu medijsku koncentraciju (objedinjavanje vlasničkih ili upravljačkih prava između izdavača štampanih i elektronskog medija), a koji bi, povodom preuzimanja kablovskog kanala Moja TV od strane Adria Media Grupe, najverovatnije po prvi put mogli biti primenjeni u Srbiji. Autori Izveštaja konstatuju da u ovom periodu nije bilo bitnijih dešavanja u oblasti usvajanja novih zakona koji su od značaja za medijski sektor.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Regulatorno telo za elektronske medije (REM): u Izveštaju je data sažeta analiza podzakonskih akata REM-a koji su u ovom periodu stupili na snagu - Pravilnika o kriterijumima i načinu povećanja udela evropskih audio-vizuelnih dela, Uputstva o primeni odredaba Zakona o elektronskim medijima kojima se uređuje sopstvena produkcija i Pravilnika o audio-vizuelnim komercijalnim komunikacijama. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti reagovao je na lošu praksu da se novim zakonskim rešenjima iz različitih oblasti snižava nivo zaštite prava na pristup informacijama od javnog značaja, čak ispod nivoa predviđenog samim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - autori Izveštaja navode koje odredbe nacrta četiri zakona Poverenik smatra spornim, i ukazuju na moguće posledice usvajanja tih zakona na rad novinara i medija.

Proces digitalizacije - autori Izveštaja se bave pitanjem digitalne dividende (deo radio-frekvencijskog spektra koji se oslobađa prelaskom na digitalno emitovanje TV programa) u kontekstu početka javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u tom delu spektra, i daju sugestiju u pogledu korišćenja dela sredstava, dobijenih njenom prodajom, za razvoj medijskih usluga.

Proces privatizacije - u Izveštaju je data pravna analiza sprovedenih postupaka privatizacije medija u ovom periodu, i, u kontekstu određenih kontroverzi u vezi sa aktuelnim postupcima, analiza zakonskih mehanizama kojima država može da se suprotstavi "sumnjivim privatizacijama". U Zaključku Izveštaja autori sumiraju svoje nalaze o najvažnijim događajima na medijskoj sceni u avgustu 2015, i ukazuju na potrebu redefinisanja ciljeva daljih reformi medijskog sektora u Srbiji.

Šezdeset treći Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.