Mali stepen poverenja mladih u političke institucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali stepen poverenja mladih u političke institucije

U Srbiji 58 odsto mladih smatra da ne postoji sistemska briga o mladima na republičkom nivou, pokazalo je istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije, koje je predstavljeno danas na konferenciji u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo i da je stepen poverenja mladih u političke institucije mali, rekao je generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije Stefan Đorđević.

Jedan od ključnih rezultata istraživanja je da mladi personalizuju institucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno institucije gledaju kroz ljude koji ih vode, rekao je on i dodao da mladi političke partije vide kao jako važan instrument delovanja, ali su u jako malom broju članovi političkih partija.

"76 odsto mladih u našoj zemlji smatra da se jedino kroz političke partije može uticati na političke odluke i donosioce odluka", precizirao je i dodao da je istraživanje pokazalo i da 86 odsto mladih nisu članovi partije.

Naveo je da je rezultat istraživanja da se institucije ne obraćaju mladima u dovoljnoj meri i da mladi smatraju da nemaju svoje predstavnike u institucijama, niti osobe koje zagovaraju interese mladih.

Kako je precizirao, 79 odsto mladih smatra da nema svog predstavnika u republičkom parlamentu, a 80 odsto da nema svog predstavnika u Vladi Srbije. Naveo je da 38 odsto mladih uopšte nije zainteresovano za politiku, a da dve trećine njih smatra da uopšte nema uticaj na političke procese i procese donošenja odluka.

Istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije je uradila istraživačka agencija "Demostat" za potrebe KOMS-a, a u sklopu projekta "Premijerka otvara vrata" koji finansira Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.