Malali uručena nagrada Saharov

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malali uručena nagrada Saharov

Strazbur -- Pakistanskoj tinejžerki Malali Jusafzai je danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu uručena prestižna nagrada Evropske unije za ljudska prava, Saharov.

Njoj je dodeljena ova nagrada u znak priznanja za njenu borbu za prava sve dece i devojčica i dečaka, na školovanje, saopštila je EU.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je tom prilikom pohvalio 16-godišnju pakistansku aktivistkinju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao "borca, heroinu i izvanrednu mladu ženu", dodavši: "Ti si pružila nadu milionima ljudi", prenela je agencija AFP.

Malala se na ceremoniji pojavila obučena u narandžasto i u pratnji oca. Ona je 25. po redu dobitnik nagrade "Saharov", nazvane po sovjetskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovom, koja je ove godine dodeljena baš na Svetski dan dece.

Ta pakistanska tinejžerka, koja je pre godinu dana ranjena iz vatrenog oružja u glavu pošto se zalagala za prava devojčica na obrazovanje, citirala je na početku ceremonije čuvenu rečenicu francuskog filozofa Voltera: "Ne slažem se sa tim što govoriš, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da to kažeš."

"Nadam se da će Evropski parlament usmeriti pažnju prema zemljama van Evrope u kojima se i dalje ne poštuju osnovna ljudska prava, a sloboda mišljenja i govora su ugrožene", rekla je Malala.

"Mnoga deca nemaju šta da jedu niti da piju, a mnoga deca su takodje gladna znanja. Alarmantno je što 57 miliona dece nema odgovarajući pristup školovanju. Ta činjenica mora da nas protrese", dodala je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malali uručena nagrada Saharov

Izvor: Blic, 20.Nov.2013

Pakistanskoj tinejžerki Malali Jusafzai je danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu uručena prestižna nagrada Evropske unije za ljudska prava, Saharov, u znak priznanja za njenu borbu za prava sve dece i devojčica i dečaka, na školovanje, saopštila je EU...Predsednik Evropskog parlamenta Martin...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.