Makronov kabinet se oglasio uoči samita u Berlinu: Objavljen CILJ SASTANKA i šta se očekuje od Beograda

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2019, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makronov kabinet se oglasio uoči samita u Berlinu: Objavljen CILJ SASTANKA i šta se očekuje od Beograda

Predsedništvo takođe ističe, u inače kratkom saopštenju, da sastanak u Berlinu nije pokušaj da se zameni proces koji predvodi Evropska komisija, već da se promovišu razmene mišljenja

Francusko Predsedništvo saopštilo je, uoči samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu, da će sastanak biti usredsređen na stabilnost regiona, sa posebnim fokusom na iznalaženje puta za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

.

I portparolka nemačke vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ulrike Demer izjavila je da je sastanak u Berlinu pre svega organizovan radi "razmene stavova".

- Koliko daleko možemo da stignemo tokom sastanka je nešto što ne mogu da predvidim - kazala je ona.

Niz svetskih medija danas takođe izveštava u susret predstojećem sastanku o Zapadnom Balkanu kao o pokušaju da se otkoči proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Izuzetak je portal Euobzerver koji, doduše, takođe smatra da je cilj sastanka u Berlinu da se oživi dijalog, ali, kako navodi portal, o mogućnoj razmeni granica. Inicijativa je usledila nakon što je prošle godine propao dijalog u Briselu, piše Euobzerver.

Navodi se da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron ugostiti u Berlinu lidere Zapadnog Balkana, u pokušaju da se ponovo pokrenu pregovori Beograda i Prištine.

Glavne teme razgovora biće odbijanje Srbije da prizna nezavisnost tzv. Kosova, tarife, kao i kontraverzna ideja o razmeni teritortija.

Prenosi se i deo intervjua koji je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači dao za nemačku agenciju DPA uoči sastanka u Berlinu, a gde ponavlja da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost, bez bilo kakvih preduslova.

Smatra se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži promene kosovskih granica kao deo sveobuhvatnog sporazuma, što mnoge zemlje EU ne odobravaju, dodaje američka agencija, čiji je tekst preuzeo i "Vašington post".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.