Makron: Srbija u EU kad bude spremna

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Srbija u EU kad bude spremna

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas u Beogradu da Srbija ima želju da postane članica EU a da srpsko rukovodstvo "oduvek mudro govori da će se to desiti kad bude spremna".

"Potrebne su reforme, a EU ima svoje zahteve", rekao je Makron na konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao i da EU "ne funkcioniše dobro" i da je neophodno doneti odluke da bi se to promenilo.

"EU ne funkcioniše dobro i mislim da brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << treba doneti odluke da bi EU bolje funkcionisala i bili suverena sila naspram Kine i SAD. I mi i vi moramo da radimo ali imamo energije za to. Krenuli ste u nužne reforme. Paralelno sa reformama ovde, i EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju", rekao je francuski lider.

Makron je rekao da je svestan da je Kosovo teško pitanje za Srbiju i da je Francuska angažovana na postizanju "globalnog i trajnog sporazuma".

On je pozvao i na ukidanje "svih unilateralnih i nekonstruktivnih poteza" i "odluka protivnih dogovorima".

"Ko veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikata koji će trajati do u nedogled i ideju da će tim konfliktima zauvek upravaljati vanevropske sile", naveo je predsednik Francuske.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Makron je rekao da im je potreban "novi dinamizam" i da se na tome radi putem brojnih projekata a da je veličina i sastav franacuske delegacije dokaz spremnosti za saradnju u svim oblastima.

On je ipak pohvalio saradnju u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Makron se osvrnuo i na važne datume u zajedničkoj istoriji Francuske i Srbije, 100. godišnjicu kraja Prvog svetskog rata i 180 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Istorija koja spaja naše narode je dugovečna, a to ponekad zaboravimo. Jako smo vezani za slobodu. Nešto kasnije ćemo pozdraviti borce kojima dugujemo toliko toga, srpske i francuske. Želim da podsetim na veliko prijateljstvo dve zemlje, i to treba da nas učini sposobnim da prevaziđemo sve izazove i sva nerazumevanja među nama", naveo je Makron.

Srbija treba da se reformiše paralelno sa EU

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da, paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede na putu evrointegracija, i EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je trajao oko sat i po, Makron je rekao da je Francuska angažovana u naporima da se pronađe globalan i trajan sporazum za pitanje Kosova.

On je rekao da će Francuska podržati obnovu dijaloga Beograda i Prištine koji ima za cilj da se u narednih nekoliko meseci pronađe konkrento rešenje.

Makron je dodao da će organizovati poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova i Srbije i kancelarkom Nemačke Anegleom Merkel.

EU ne može da se širi dok se ne reformiše

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je danas u Beogradu da Evropska unija ne može više da se širi dok se ne reformiše.

"EU sa 28 članica već ne funkcioniše i ne može da se širi a da se ne reformiše", rekao je Makron.

Makron je rekao da veruje u Evropu koja nije birokratski proces.

On je dodao da nema definsanih datuma za ulazak u EU.

"Ako definišemo datum onda smo uspeli ili nismo. Ovo je proces u kojem svi moraju da imaju ulogu. To je proces koji Srbiju približava EU. Postoji niz refromi... i što pre budemo sprovodili reforme to ćemo brže moći da prelazimo određene etape", rekao je.

Kompromis znači da nijedna dijametralno suprotna pozicija ne može opstati

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u Beogradu da kompromis po pitanju Kosova znači da nijedna "dijametralno suprotna pozicija ne može da opstane".

"Svako mora da se pomeri, moramo da nađemo put da bismo mogli da gledamo u budućnost", rekao je Makron.

Makron je izjavio da razume frustracije koje mnogi Srbi osećaju kada se govori o Kosovu ali da se "istorija ne moe ponoviti, ne mož se ići unazad".

"Svaka zemlja ima probleme koji se tiču prošlosti. Ono što znam, i sigurno je da kancelarka Merkel i ja učestvujemo u svemu tome, je da su Francuska i Nemačka imale sukobe bez kraja. Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne pronaći kompromis (...) neka pogledaju istoriju i ratove", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, patriotizam je ljubav prema zemlji a ne mržnja prema drugima.

"Ja sam patriota i Evropljanin, ali nisam nacionalista. Nacionalista je patriota bez projekta. Sve koji kažu da je mržnja prema komšiji projekat saslušajte ali im ne verujte", rekao je Makron.

Francuski lider je naveo da je sporazum Srbije i Kosova veoma važan za stabilnost regiona ali i da je test za sposobnost Evrope da posreduje u dogovoru "velikih naroda".

"Rešenje je u narodima i njihovim rukovodiocima. Nisam tu da dajem lekcije nego da pomognem", rekao je on.

Predlog za sastanak sa opozicijom prekasno stigao

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da se tokom posete Beogradu neće sastati sa predstavnicima srpske opozije jer je inicijativa prekasno stigla, ali da postoji stalni dijalog sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

"Političke snage pa i opozicija imaju stalni dijalog sa ambasadom. Svi su bili prisutni na proslavi (Dana pada Bastilje). Jutros je stiglo pismo, ja nisam mogao da prihvatim, program je bio gotov" rekao je Makron na pitanje novinara zašto nije bilo sastanka sa opozicijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija Makron je dodao da se "uvek sreće sa svima, ali je trebalo poslati pismo ranije".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Macron: Ne bi bilo dobro da Srbija previše brzo uđe u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jul.2019

BEOGRAD - Predsednik Francuske Emmanuel Macron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje...Macrona je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.