Ivanov u Beogradu

Izvor: RTS, 20.Okt.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov u Beogradu

Predsednici Srbije i Makedonije Boris Tadić i Đorđe Ivanov podržali su evrointegracije svih država Zapadnog Balkana, istakavši dobre odnose dve države i potrebu razmene iskustava u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. U Palati Srbija, gde je bio priređen svečani doček, Ivanov je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tadićem.

Predsednici su u obraćanju novinarima nakon susreta podržali evrointegracije celog regiona, istakavši pri tom dobre odnose dveju država i potrebu razmene iskustava u procesu približavanja Evropskoj uniji.

"Srbija podržava proces evropskih integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju i želi da Makedonija što pre dobije od Evorpske komisije datum za početak pregovora sa unijom", rekao je Tadić.

Tadić i Ivanov su istakli da, i pored činjenice da Srbija i Makedonija ne mogu da postignu saglasnost po pitanju Kosova, žele da pruže primer dobre regionalne saradnje.

Predsednik Srbije je kazao da Beograd insistira na što skorijem otpočinjanju dijaloga sa Prištinom, kako bi taj problem prestao da opterećuje čitav region.

"Iskazujemo zabrinutost zbog toga što druga strana daje argumentaciju da dijalog treba odložiti, ali mi smo za to da dijalog krene što pre", poručio je Tadić, i objasnio da treba početi dijalogom o lakše rešivim pitanjima, koja opterećuju i Albance i Srbe, poput sudbine nestalih osoba.

Dijalogom, kako su se saglasila dvojica predsednika, treba rešavati i sva otvorena pitanja koja opterećuju odnose Srbije i Makedonije, a prijateljski odnosi dveju država najlakše mogu biti potvrđeni zaštitom identiteta srpske zajednice u Makedoniji i makedonske u Srbiji.

Tadić i Ivanov su, tako, pozvali pripadnike svojih nacionalnih manjina u Srbiji i Makedoniji da na popisu iduće godine potvrde svoj nacionalni identitet.

"Očekujem od Srba u Makedoniji da budu lojalni građani Makedonije, ali i da očuvaju svoj identitet i jezik", rekao je Tadić, i dodao da način na koji Srbija i Makedonija garantuju prava manjinama treba da slede i druge države regiona.

Tadić i Ivanov su pozvali i pravoslavne crkve u svojim zemljama da međusobne nesuglasice reše dijalogom kako taj problem ne bi opterećivao buduće odnose dva naroda i pravoslavnih vernika u Srbiji i Makedoniji.

Predsednici su, u kontekstu zaštite identiteta srpske i makedonske manjine na svojim teritorijama, najavili skori međudržavni sporazum o zaštiti nacionalnog kulturnog blaga i istorijskih spomenika.

Ivanov je rekao da se nada da će buduća pokoljenja u regionu učiti na greškama iz prošlosti i da će biti više nego do sada fokusirani na budućnost nego na istoriju.

"Balkan je takav, mi ga ne možemo promeniti tokom noći, ali se nadamo da ćemo time što gradimo zajedničku budućnost povećati međusobno poverenje. U proteklih deset godina je mnogo urađeno i moramo dalje iako nam stanje na evropskom kontinentu ne ide uvek u prilog", kazao je Ivanov.

Ivanov će se sastati i sa premijerom  Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, sa kojom će razgovarati o proširenju političke i ekonomske saradnje, sa posebnim osvrtom na proširenje parlamentarne saradnje, što je dogovoreno prilikom posete predsednice Skupštine Srbije Skoplju, u julu ove godine.

Predsednik Makedonije sastao sa predsednikom Borisom Tadićem početkom juna, kada je ocenjeno da je ubrzana integracija zemalja regiona u EU preduslov za mir i stabilnost u regionu, i da su politički odnosi dveju zemalja dobri.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanov se sastao sa Tadićem

Izvor: Glas javnosti, 20.Okt.2010

BEOGRAD - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sastao se danas u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, sa kojim će razgovarati o čitavom nizu pitanja od interesa za dve zemlje...Ivanov je dočekan uz najviše državničke počasti i intoniranje himni dve zemlje...Posle tet a tet razgovora,...

Nastavak na Glas javnosti...

Zapadnom Balkanu mesto u Evropskoj uniji, složili se predsednici Srbije i Makedonije.

Izvor: TV Avala, 20.Okt.2010

Predsednici Srbije i Makedonije, Boris Tadić i Đorđe Ivanov, podržali su danas evrointegracije svih država Zapadnog Balkana, istakavši pritom dobre odnose dve države i potrebu razmene iskustava u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.