MILOM ILI SILOM Dekan Filozofskog: Ako blokada ne prestane, dolazimo sa policijom!

Izvor: 24sata, 26.Nov.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOM ILI SILOM Dekan Filozofskog: Ako blokada ne prestane, dolazimo sa policijom!

Miloš Arsenijević, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu, poručio je da će ako studenti uskoro ne prekinu blokadu, biti primoran da pozove policiju. “Nadam se da do toga ipak neće doći, da će pobediti glas razuma, jer bi slika policije koja ulazi na fakultet i isteruje studente bila zaista užasna”, rekao je on.

Da bi odblokirala fakultet koji je pod opsadom studenata već 46 dana, uprava ove ustanove svašta je pokušavala. Obraćali su se za pomoć rektoratu, pa Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << prosvete, potom su isključili grejanje u najhladnijim danima i pokrenuli disciplinski postupak protiv dvoje studenata. Bez rezultata.

Studenti okupljeni u Samoorganizovanom studentskom pokretu, njih 50-ak, i dalje danonoćno dežuraju na Filozofskom fakultetu, ne dozvoljavajući da se održava nastava.

- Pokušavamo da nađemo neko međurešenje koje bi isključilo intervenciju policije, ali ako ništa ne urodi plodom, policija je jedino što nam preostaje. Među tim ljudima koji uništavaju ovu zgradu najmanje je pravih studenata. Ne pitajte me ko su, jer ne znam. To su NN lica koja skidaju vrata sa toaleta i učionica i koja su od Filozofskog fakulteta napravila razvalinu - ogročeno priča dekan Miloš Arsenijević.

Blokada Filozofskog traje 46 dana

Na pitanje da li pozivom policije narušava autonomiju fakulteta, Arsenijević odgovara da policija uvek može doći na poziv dekana, a da bi se on u tom slučaju pozvao na remećenje javnog reda i mira i na uništavanje imovine.

Blokada Filozofskog traje 46 dana

- Zvao sam prosvetnu inspekciju koja je jutros dolazila na fakultet i sačinila zapis o stanju koje je zatekla. Nema spora da je imovina fakulteta uništavana. Postupiću po nalogu inspekcije koji bi trebalo da stigne narednih dana - zaključuje Arsenijević.

Oko 100 studenata danas je na platou kod fakulteta protestovalo protiv nasilnog prekidanja protesta.

- Preneto nam je da će policija doći da nas izbaci ako uskoro sami ne prekinemo blokadu. Ali to se neće desiti ni pod kakvom pretnjom. Blokada može biti prekinuta jedino kad se ispune svi naši zahtevi - poručuju studenti.

Oni traže da budžetski status za sve sa 48 bodova, smanjenje cene boda na 1.500 dinara, ukidanje naplate studentskih taksi, kao i mogućnost da se prijavi do 90 bodova.

Nema ukidanja semestra

Dekan Miloš Arsenijević odbacio je tvrdnje ministra prosvete Srđana Verbića da bi zbog blokade studenti izgubili ceo semestar, pa samim tim i mogućnost da završe ovu akademsku godinu.

- Semestar neće da propadne. Verujem da je ministar tob izgovorio u najboljoj nameri, ali to je suviše strašna stvar da bi se obistinila. Nikad se tako nešto nije dogodilo i ja to ne mogu ni da zamislim. Nadoknadićemo propušteno, produžićemo godinu tokom leta i uvešćemo radne subote - kaže Arsenijević.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.