Izvor: Blic, 24.Nov.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERKEL DOBIJA NAJTEŽEG PROTIVNIKA "Bludni sin" se vraća u Berlin: Hoću da se bavim nemačkom politikom!

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da neće tražiti još jedan mandat u Briselu, već da će se naredne godine kandidovati za nemački Bundestag.

U svojoj izjavi za evropsko izdanje "Politika", Šulc je naveo da želi da se vrati domaćoj politici. Ugledni magazin navodi da će Šulc zasigurno i osvojiti mesto u federalnom parlamentu. Međutim, ono što se odavno šuška u javnosti jedte da Šulca ne zanima poslanička, već kancelarska fotelja, te da je pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razlog njegovog povlačenja iz Brisela taj što 2017. želi da izađe na crtu Angeli Merkel.

Nemačka glavna partija levog centra, Socijaldemokratska partija (SDP) nalazi se pod pritiskom da odluči ko će biti protivkandidat nemačkoj kancelarki na izborima 2017. godine nakon što je Merkel objavila kandidaturu za četvrti mandat. Jedan od potencijalnih, a možda i najozbiljnijih kandidata je i Martin Šulc, koji bi na izborima možda imao i više šansi od stranačkog kolege Zigmara Gabrijela, ministra ekonomije i vicekancelara Nemačke, koji nema toliku popularnost u narodu.

Pročitaj još:

Angelini plusevi i minusi

Angela Merkel je tokom izbegličke krize čvrsto zauzela stav zbog kog je danas mnogi osuđuju, uključujući i novog predsednika SAD Trampa, koji je rekao da joj se divi, ali da je razočaran njenom politikom otvorenih vrata.

Uprkos tome, kancelarka Nemačke odbija da odstupi od svog stava, iako i mnogo ljudi u samoj Nemačkoj smatra da je stavila univerzalne vrednosti ispred nacionalnih interesa sopstvene zemlje, što može biti tačno.

Njena politika nije prošla bezbolno, s obzirom da je doživela osetan pad popularnosti među nemačkim biračima, koji su iz revolta glasali za ksenofobnu Alternativu za Nemačku (AfD) i njene ultradesničarske stavove.

Ali uprkos kritikama, rastu desničarskog talasa, Nemačka je politički i dalje stabilnija od Francuske ili Velike Britanije, koja nije primila ni hiljaditi deo migranata koje je primila Nemačka. Pored toga, narod polako vraća poverenje u Angelu. Prema anketi lista “Bild”, 55 odsto Nemaca bi volelo da Merkel i dalje bude kancelarka, što je znatno viši procenat u odnosu na 42 odsto koliko su pokazivale ankete u avgustu. Merkel bi, bez obzira na gubitak podrške u sopstvenim redovima, i verovatno još slabiji SPD, ponovo mogla da oformi veliku koaliciju.

"Bludni sin" koji se sukobio s Merkelovom

Martin Šulc i Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, nakon Bregzita imali su potpuno drugačije ideje od Angele Merkel, što je bio jedan od njihovih prvih sukoba.

To je bila borba dve struje, obe koje Bregzit vide kao šansu za preoblikovanje Evrope po sopstvenim kalupima i vizijama. U jednom uglu stoji projekat institucionalizovane Evrope koji zagovaraju Junker i Šulc. U drugom uglu nalaze se skoro svi šefovi vlada i država, na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je čak napravila savez i sa članicama iz istočne Evrope, s kojima je do pre samo nekoliko meseci bila u velikom raskoraku zbog izbeglica.

Martin Šulc nije krio strategiju i potrebu da se što pre otarasi Velike Britanije, za razliku od Angele Merkel, koja smatra da Britance ne treba tek tako isterati iz EU. Nemački "Špigl"

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šulc se vraća u nemačku politiku

Izvor: RTS, 24.Nov.2016

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc potvrdio je da se neće kandidovati treći put za predsednika te institucije i da će nastaviti da se bavi politikom u Nemačkoj, prenose agencije. . Kako se navodi, on bi mogao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.