Ljubović: Novi zakon smanjiće iznos loših kredita

Izvor: Press, 11.Sep.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubović: Novi zakon smanjiće iznos loših kredita

Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju pomoći će privredi da se oporavi i da se smanji iznos nenaplativih kredita, i to kroz efikasnije restrukturiranje nagomilanih dugova u firmama, izjavila je danas Tanjugu Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije.
Foto:Tanjug
Ljubović, koja je direktor sektora za privredni sistem PKS i član radne grupe za izradu ovog zakona koji je Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Srbije juče utvrdila i uputila poslanicima na usvajanje, kaže da će biti bolje definisani odnosi između privrednog društva u finansijskim problemima i poverilaca, pre svega banaka.
"Odnosi se zasnivaju na dobrovoljnosti i poverljivosti i moguć je svaki sporazum kojim se omogućava da posluje privredno društvo i da zatim i servisira obaveze prema poveriocima", rekla je Ljubović.
Ona je podsetila da je 2011. godine donet zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i od tada se PKS bavi tim postupkom kao institucionalni posrednik.
"Da bismo unapredili primenu postupka, mi smo sa EBRD realizovali projekat, a jedan od rezultata bila je i analiza zakonodavnog okvira i iskustava u dosadašnjim postupcima. Analiza je između ostalog pokazala i da su iz ovog zakona izostavljeni preduzetnici, a oni su bili zainteresovani da imaju mogućnost da koriste mehanizme iz zakona", objašnjava ona.
Na strani poverioca, nužni uslov je prema prethodnom zakonu, bio i da u postupku budu najmanje dve banke, a s obzirom da su iskustva pokazala da mala i srednja društva imaju samo jednu banku i Fond za razvoj, sada je predviđeno da može da bude jedna banka i finansijska institucija.
Kada je reč o preduzetnicima, može da bude i samo jedna banka.
Treće je, navodi Ljubović, što je zakonom bilo predviđeno obavezno zaključivanje ugovora o mirovanju dugova, a što je nepotrebno u onim slučajevima kada dužnik nije bio u blokadi i kada se videlo da će postupak biti brzo završen.
Ljubović navodi i da je Ministarstvo privrede imalo razumevanja za analizu koju su radili PKS i EBRD i formiralo je radnu grupu da izradi nacrt zakona koji bi ove neophodne izmene sadržao.
"To je urađeno i danas je vlada utvrdila predlog tog zakona", ističe ona.
U međuvremenu su, kako je rekla, urađene još dve stvari. Vlada je usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita sa akcionim planom, kojom je predviđeno da se omogući da stečajno zakonodavstvo i postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja u potpunosti budu u funkciji konsolidovanja privrednih subjekata.
U tom pravcu, dodaje, ide i trogodišnji projekat koji realizuju ministarstva privrede i pravde, PKS i ogranak Svetske banke - IFC uz podršku Švajcarske ambasade.
U pitanju je, kako kaže, projekat koji se bavi finansijskom stabilnošću zemalja Zapadnog Balkana.
"Sada su se na neki način lepo uklopile aktivnosti i postoji projektna strategija vlade. Uz ovaj zakon će ići i izmene stečajnog zakonodavstva, a u svemu tome značajnu ulogu ima i PKS", zaključila je Ljubović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubović: Novi zakon smanjiće iznos loših kredita

Izvor: Studio B, 11.Sep.2015

Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju pomoći će privredi da se oporavi i da se smanji iznos nenaplativih kredita, kroz efikasnije restrukturiranje nagomilanih dugova u firmama, izjavila Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije...Ljubović, koja je direktor sektora za privredni...

Nastavak na Studio B...

Ljubović: Novi zakon smanjiće iznos loših kredita

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2015

Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju pomoći će privredi da se oporavi i da se smanji iznos nenaplativih kredita, i to kroz efikasnije restrukturiranje nagomilanih dugova u firmama, izjavila je danas Tanjugu Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije...Ljubović, koja je direktor...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.