Ljubljana: Aflatoksin u mleku

Izvor: Blic, 31.Jan.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Aflatoksin u mleku

U mleku sa farme na severozapadu Slovenije otkrivene su količine aflatoksina koje četiri puta prelaze dozvoljene vrednosti.

Utvrđeno je da je farma stočnu hranu od kukuruza, uzročnika pojave aflatoksina, kupila u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi koja je kukuruz nabavila u Hrvatskoj, izjavila je direktor slovenačke veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

Prema njenim rečima, kukuruz nije bio ispitan prilikom uvoza, jer je Hrvatska lane postala članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije.

Kukuruz verovatno potiče iz silosa gde je došlo do nepravilnosti prilikom skladištenja, pa su se u stočnoj hrani razvili aflatoksini.

Farma je mleko prodavala samo jednoj mlekari, što joj je sada zabranjeno, navodi zagrebački Jutarnji list, prenoseći vest agencije HINA.

Aflatoksin je kancerogen i može delovati na oštećenja jetre ako se konzumira u većim količinama. Otkriven je početkom nedelje i u šest "mlekomata" u Ljubljani i okolini.

Analiza uzoraka stočne hrane sa farme koja je mlekomatima isporučivala mleko pokazala je da su koncentracije aflatoksina bile nekoliko puta veće od dozvoljenih.

I u tom slučaju radilo se o kukuruzu kupljenom u Hrvatskoj.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Farma,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slovenija, aflatoksin u mleku sa farme

Izvor: RTS, 31.Jan.2014

Četiri puta veća količina aflatoksina od dozvoljene otkrivena u mleku sa farme u Sloveniji. Utvrđeno da je farma koristila stočnu hranu od neispitanog kukuruza, koji je poreklom iz Hrvatske. U pet mesta zabranjena upotreba ovog mleka...U mleku sa farme na severozapadu Slovenije otkrivene su količine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.