Slovenija, aflatoksin u mleku sa farme

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija, aflatoksin u mleku sa farme

Četiri puta veća količina aflatoksina od dozvoljene otkrivena u mleku sa farme u Sloveniji. Utvrđeno da je farma koristila stočnu hranu od neispitanog kukuruza, koji je poreklom iz Hrvatske. U pet mesta zabranjena upotreba ovog mleka.

U mleku sa farme na severozapadu Slovenije otkrivene su količine aflatoksina koje četiri puta prelaze dozvoljene vrednosti.

Kako je saopšteno juče, Uprava za bezbednu hranu je zabranila upotrebu nekuvanog mleka iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "mlekomata" u pet mesta u Sloveniji jer je u njemu nađen kancerogeni aflatoksin.

To je mleko iz uređaja za prodaju svežeg mleka u Ljubljani, Kamniku, Mostama kod Komende i u jednom poljoprivrednom dobru u Gorenjskoj, koje je prodavalo mleko mlekarama, saopštila je uprava.

Utvrđeno je da je farma stočnu hranu od kukuruza, uzročnika pojave aflatoksina, kupila u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi koja je kukuruz nabavila u Hrvatskoj, izjavila je direktorka slovenačke veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

Prema njenim rečima, kukuruz nije bio ispitan prilikom uvoza, jer je Hrvatska lane postala članica Evropske unije.

Kukuruz verovatno potiče iz silosa gde je došlo do nepravilnosti prilikom skladištenja, pa su se u stočnoj hrani razvili aflatoksini.

Farma je mleko prodavala samo jednoj mlekari, što joj je sada zabranjeno, prenosi agencija HINA.

Aflatoksin je kancerogen i može delovati na oštećenja jetre ako se konzumira u većim količinama. Otkriven je početkom nedelje i u šest "mlekomata" u Ljubljani i okolini.

Analiza uzoraka stočne hrane sa farme koja je mlekomatima isporučivala mleko pokazala je da su koncentracije aflatoksina bile nekoliko puta veće od dozvoljenih. I u tom slučaju radilo se o kukuruzu kupljenom u Hrvatskoj.

Mlekomati su uređaji za prodaju svežeg, nekuvanog mleka. Ima ih mnogo u Evropi, a posebno u Italiji.

Sve ih je više u Sloveniji gde se o njima staraju lokalni prerađivači mleka koji su odgovorni i za ispravnost tih uređaja.

Mleko se u mlekomatima čuva na četiri stepena Celzijusa, a garantuje se da je sveže, analizirano i provereno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slovenija, aflatoksin u mleku

Izvor: RTS, 01.Feb.2014, 00:24

Četiri puta veća količina aflatoksina od dozvoljene otkrivena u mleku sa farme u Sloveniji. Utvrđeno da je farma koristila stočnu hranu od neispitanog kukuruza, koji je poreklom iz Hrvatske. U pet mesta zabranjena upotreba ovog mleka...U mleku sa farme na severozapadu Slovenije otkrivene su količine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.