Ljajić: Implenemtacija briselskog sporazuma teži deo posla

Izvor: Press, 27.Apr.2013, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Implenemtacija briselskog sporazuma teži deo posla

"Moramo da nađeno najmanji zajednički sadržalac, najveći gubitinci bi bili oni (kosovski Srbi) ukoliko bi preduzimali korake i mere koji su protiv državne politike jer je iskustvo pokazalo da je to nemoguća misija za bilo koga, u bilo kom trenutku", rekao je Ljajić i dodao "moramo da ih ubedimo da je ovo jedini ispravni put i da ovo znači nastavak političke borbe i kada je reč o kosovskim Srbima".

Ljajić je gostujući na RTS-u poručio da sporazum "nije tačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ovo je zarez", a da nastavak sledi u jednom drugom političkom toku u kom Srbi sa Kosova mogu da se bore za svoja prava i kroz taj sporazum.

Upitan za stav o referendumu povodom briselskog sporazuma Ljajić je rekao da postoji mnogo razloga protiv njega, a samo jedan za.

"Taj razlog je spomenuo i potpredsenik vlade Aleksandar Vučić a to je da ako referendum znači da će kosovski Srbi da prihvate rezultate referenduma i ako onda aktivno rade na implenetaciji sporazuma, onda vredi trošiti i vreme i novac", rekao je Ljajić.

On smatra da je ovo trenutak kada politička elita treba da preuzme odgovornost, jer nikome nije bilo prijatno prilikom pregovora...

Ljajić ne veruje da će biti promene Ustava, jer referendum treba da se sprovede u kratkom roku, a kako je naveo, procedura za promenu Ustava je dugotrajna a to pitanje zahteva i saglasnost i širu debatu političkih stranaka.

Posle tog sporazuma Srbija se sada, kaže Ljajić, "po dobru čuje i prepoznaje u dobrom delu međunarodne zajednice".

"Pokazali smo da i teške probeleme možemo da rešavamo na demokratski način da smo promenili dogamtiku političkog ponašenja koje je bilo zasnovano na tome da odbijamo, da mi predviđamo događaje koji će uslediti, da realno odmeravamo naše političke snage i naše interese i svakako da usklađujemo i da tražimo najbolje rešenje u takvim okolnostima ma kako bile teške", naveo je ministar.

Predstavnici međunarodne zajednice su takođe svesni poteškoća koje mogu da uslede kod implementacije sporazuma. Trebalo bi da radne grupe za implementaciju sporazuma u Briselu definišu dinamiku sprovođenja tog sporazuma i da po njoj rade na njegovoj operacionalizaciji, napomenuo je Ljajić.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Portret bez rama: Aleksandar Vulin

Izvor: Politika, 27.Apr.2013

Ostavka srpskog Če Gevare..„Razočaraću boljeg čoveka od sebe, ali dajem ostavku”, poručio je javno Aleksandar Vulin (1972), svom imenjaku, prvom potpredsedniku Vlade, i time stavio tačku na spekulacije da li posle samo devet meseci odlazi s mesta direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju...Lider...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.