Linda Aj: Evropski propisi o GMO štite potrošače

Izvor: RTS, 28.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linda Aj: Evropski propisi o GMO štite potrošače

Srbija bi usvajanjem evropskih propisa o GMO ispunila uslov za pristupanje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji, istovremeno obezbeđujući dobru zaštitu za potrošače i životnu sredinu, kaže stručna saradnica u Delegaciji EU u Srbiji Linda Aj.

Stručna saradnica Delegacije EU u Srbiji Linda Aj rekla je "Euraktivu"da bi Srbija usvajanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evropskih propisa o GMO ispunila uslov za pristupanje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali i obezbedila dobru zaštitu za potrošače i životnu sredinu.

"Usklađivanjem zakonodavstva o GMO sa EU, Srbija će imati mogućnost da odobri samo one kulture koje imaju dozvolu u EU i da, ukoliko je to opravdano, primeni iste bezbednosne klauzule kao i zemlje članice i time suspenduje uvođenje (određenog) GMO", rekla je Linda Aj.

Kako je navela, propisi u EU garantuju da GMO može biti pušten na tržište tek pošto Evropska agencija za bezbednost hrane i ekspertska tela zemalja članica detaljno analiziraju rizik, na osnovu čega se izdaje dozvola.

Kada je o uzgoju reč, zemlje mogu iz bezbednosnih razloga da suspenduju određenu kulturu na svojoj teritoriji što one redovno i čine, dok proizvodi na tržištu koji sadrže GMO, moraju biti jasno obeleženi, čime se potrošačima daje mogućnost izbora, piše portal "Euraktiv Srbija".

Linda Aj iz Delegacije EU ukazala je da se u EU uzgaja samo jedna GMO, "Monsantov" hibrid kukuruza "MON 810" - u pet zemalja članica, dok je za uvoz, ali ne i za gajenje, dozvoljen 51 GMO, pre svega za ishranu stoke.

"Rasprava o GMO koja se vodi u Srbiji nije različita od debate u zemljama članicama EU, i nekoliko inicijativa u EU je već pokrenuto da bi se omogućilo da se uzmu u obzir različite preferencije potrošača prema GMO", navela je Linda Aj.

Komisija je 2010. godine zato i Evropskom parlamentu podnela predlog kojim bi se članicama dala veća fleksibilnost u odlučivanju o uzgoju GMO na njihovoj teritoriji, navela je ona.

"Ukoliko se usvoji taj predlog, zemlje članice će imati mogućnsot da ograniče ili zabrane uzgoj GMO na svojoj teritoriji ne samo ukoliko su ozbiljno zabrinute zbog mogućih rizika za zdravlje i životnu sredinu (što zakonodavstvo EU sada uzima u obzir), već i iz drugih razloga", rekla je saradnica u Delegaciji EU u Srbiji.

Ona je kao druge razloge na osnovu kojih bi se zabranjivao uzgoj GMO, ako bude usvojen predlog, navela društveno-ekonomske razloge, planiranje razvoja i korišćenje zemljišta.

Hibrid kukuruza američke kompanije "Monsanto" "MON 810" koji se gaji u EU na osnovu odobrenja iz 1998. godine, ima genetičku modifikaciju koja ga štiti od kukuruznog plamenca.

U EU je takođe 2010. izdata dozvola za uzgajanje krompira "amflora", ali je ta vrsta doživela neuspeh na tržištu i ne gaji se od 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.