Kvirija centar: LGBT osobe nezaštićene

Izvor: RTS, 12.Sep.2013, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvirija centar: LGBT osobe nezaštićene

Prema istraživanju "Kvirija centra", 80 odsto LGBT osoba smatra da su u lošijem položaju nego drugi građani Srbije, a više od 70 da nema odgovarajuću zaštitu države. Organizatori "Parade ponosa" očekuju da će tek dan pre 28. septembra, kada je planirana šetnja, saznati hoće li se ta šetnja i održati.

Osamdeset odsto LGBT osoba smatra da je u nepovoljnijem položaju nego drugi građani Srbije, a više od 70 odsto misli da ih država ne štiti na odgovarajući način, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazuje istraživanje "Kvirija centra". Hoće li ove godine ti ljudi moći bezbedno da prošetaju glavnim gradom, kažu organizatori, neće se znati do poslednjeg trenutka.

Prve policijske procene bezbednosti održavanja "Parade ponosa" u Beogradu trebalo bi da budu gotove 15. septembra. Organizatori ipak očekuju da će tek dan pre 28. septembra, kada je šetnja planirana, saznati hoće li se ona i održati.

"Šta će biti politička odluka ove godine, to ne zavisi od nas. Da ta odluka nije nešto čime se manipuliše, to bi se znalo već sad. Bukvalno nas drže u vakuumu, i možda će nas 12 sati pre šetnje obavestiti da li će je biti ili ne", kaže direktor "Kvirija centra" Boban Stojanović.

Istraživanje te organizacije pokazuje nedostatak poverenja u državne institucije, jer se svega osam odsto LGBT osoba uzda u takvu pomoć. Osećanje nebezbednosti je, kažu ispitanici, i ono što obeležava gotovo svaki aspekt života tih osoba.

Sociolog Marijana Stojčić kaže da se to može povezati sa dominantnom društvenom atmosferom koja se vidi kao ugrožavajuća. Prema njenim rečima, posledica te atmosfere je da, čak i kad nema direktnog nasilja, postoji osećanje stalne pretnje nasiljem i strah da to može da se dogodi.

Iz tih razloga "Kvirija centar" će početi s lobiranjem kako bi se LGBT osobama pružila odgovarajuća zaštita tokom cele godine. S druge strane, Pokret "Dveri" predlaže zabranu takve šetnje i to po ruskom modelu.

"Ono zbog čega su 'Dveri' ušle u tu priču, kako bi uradile ono što je to uradila Rusija, nije razlog homofobija i zalaganje za diskriminaciju, već je to zalaganje za porodične vrednosti, koje je protivrečno s agresivnim propagiranjem homoseksualizma maloletnicima i koji je pokazao da je poguban", ističe Vladan Glišić iz "Dveri".

Prethodne dve Parade ponosa zabranjene su posle bezbednosnih procena. Jedina šetnja koja je održana bila je ona 2010, kada je pre i posle same Parade u sukobima policije i protivnika Parade povređeno oko 150 osoba.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.