Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 21:16

Kvinta u Prištini poziva na zrelost pre i tokom izbora

Ambasadori Kvinte u Prištini pozvali su Centralnu izbornu komisiju da mora da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, kao i na poštovanje zakonskih odluka.
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD sastali su se sa predsedavajućom Centralne izborne komisije (CIK) kako bi izrazili stalnu posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim izborima 14. februara i informisali o planovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nadgledanje izbora.

U njihovom zajedničkom saopštenju navodi se da su, iako je pandemija stvorila dodatne izazove, uvereni u sposobnost CIK-a da nadgleda izbore.
"Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019. Naglasili smo da CIK mora da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja. Predizborne procedure, uključujući potvrđivanje kandidata, još su u toku. U ovom trenutku verujemo da narod na KiM zaslužuje pribranost i zrelost svih strana", kažu ambasadori.
Prema njima, važno je da se zakonske odluke poštuju i da se putevi žalbe slede bez uplitanja.
"Pozivamo sve da se uzdrže od zapaljivih i špekulativnih ličnih napada. Ohrabrujemo sve stranke i kandidate da se uključe u poštenu trku širom Kosova, poštujući protivepidemijske mere tokom kampanje. Dok vagaju svoj izbor, stanovnici Kosova zaslužuju da od svojih političara čuju detaljne predloge politika, uz argumente iznete u duhu informisane rasprave", dodaje se u sapštenju.
"Da bi se osigurali uspešni izbori, na građanima Kosova je takođe da izađu na izbore i da to urade na siguran način, takođe prateći sve mere protiv kovida-19", navedeno je.
Ambasadori Kvinte ističu da su vlade njihovih zemalja "posvećene nastavku podrške naporima za izgradnju sigurnog, prosperitetnog, demokratskog Kosova za sve građane i bliskoj saradnji sa bilo kojom vladom koja je formirana na slobodnim izborima u skladu sa Ustavom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasadori Kvinte pozvali na fer i transparentne izbore na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jan.2021

Ambasadori zemalja Kvinte izrazili su svoju posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim vanrednim izborima koji se 14. februara održavaju na Kosovu. “Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019.”...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.