Kraj vladavine poljskih nacionalista

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 18:53

Kraj vladavine poljskih nacionalista

Poljski premijer izgubio je danas glasanje o poverenju, otvarajući put za formiranje široke koalicione vlade proevropskih partija pod vođstvom Donalda Tuska.

Glasanje je okončalo osmogodišnju vladavinu nacionalističke partije Pravo i pravda (PiS), za koju kritičari kažu da je podrila nezavisnost pravosuđa, pretvorila državne medije u propagandno oruđe i podstakla predrasude prema manjinama kao što su imigranti i LGBT zajednica.

Tusk, bivši predsednik Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveta, obećao je da će poboljšati odnose Varšave sa Briselom i deblokirati milijarde namenjene Poljskoj koje su zadržane zbog, prema Briselu, zabrinutosti za vladavinu prava.

Premijer Mateuš Moravjecki dobio je podršku 190 poslanika, dok je njih 266 glasalo protiv.

PiS kaže da je na vlasti branio poljski suverenitet i tradiciju od stranog mešanja i da je podigao životni standard miliona Poljaka, između ostalog, podizanjem minimalne zarade i socijalnih davanja.

Od izbora 15. oktobra vlada ogromno interesovanje za rad poljskog parlamenta, što se vidi i po značajnom povećanju broja pretplatnika na kanalu parlamenta na Jutjubu.

Određene diskusije su privukle više od milion gledalaca na toj platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.