Kraj partnerstvu, jače sankcije

Izvor: B92, 02.Sep.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kraj partnerstvu, jače sankcije"

Vlade zemalja članica EU doneće odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije do petka, kaže Federika Mogerini, šefica diplomatije Italije koja predsedava EU.

"U ponedeljak su se sastali ambasadori EU, Komisija će predstaviti predlog, finalizirati predlog paketa do sutra i odluka će biti doneta u petak", rekla je italijanska šefica diplomatije Mogerini, prenela je agencija Rojters.

Mogerinijeva je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.

Situacija u Ukrajini se promenila zbog ponašanja Rusije, rekla je Mogerinijeva i istakla da Rusija i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima.

"Strateško partnerstvo je gotovo. Jasno je da je gotovo i to je izbor Moskve. Imamo probleme na teritoriji Ukrajine. Imamo konflikt, naravno", rekla je Federika Mogerini.

Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Lavrov me je zvao da mi čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, izjavila je ona.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt-grupe, koja je nedavno formirana.

"Kontakt-grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerinijeva i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.

"U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta”, kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Govoreći o izgradnji Južnog toka, koju Italija podržava, Federika Mogerini je ukazala na to da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

"Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem, jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije”, poručila je ona.

Mogerinijeva će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

Politiku proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan treba nastaviti, ali konkretni koraci u procesu zavise od reformi u zemljama kandidatima, poručila je danas novoimenovana šefica evropske diplomatije poslanicima Evropskog parlamenta.

“Malo je mesta u Evropi gde EU igra tako važnu ulogu kao što je to Zapadni Balkan”, rekla je Mogerinijeva obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP u Briselu.

Ona je podsetilana to da je nedavno obišla sve glavne gradove u regionu kako bi potvrdila da je proširenje prioritet šestomesečnog italijanskog predsedavanja EU.

Federika Mogerini je dodala da se tokom posete Beogradu i Prištini osvedočila da u oba grada postoji jaka politička volja za to da se dijalog o normalizaciji odnosa nastavi, a dosadašnji dogovori primene.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je na to da konkretni koraci u procesu proširenja zavise od reformi u zemljama kandidatima i pri tom se posebno osvrnula na Bosnu i Hercegovinu.

"Volela bih da znam šta će biti u Bosni nakon oktobarskih izbora, a verujem da bi i tamnošnji narod to voleo da zna”, rekla je Mogerinijeva odgovarajući na poslaničko pitanje i izrazila nadu da će se posle izbora pristupiti ustavnim reformama.

Govoreći o izgradnji Južnog toka, koju Italija podržava, Mogerinijeva je ukazala na to da bi taj gasovod mogao znatno da doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

“Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem, jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije na Ukrajinu”, poručila je ona.

Mogerinijeva će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogherini: EU i Rusija više nisu u partnerskim odnosima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2014

 Vlade zemalja članica Evropske unije donjeće odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije do petka, rekla je Federica Mogherini, novoizabrana šefica diplomacije EU ...Mogherini je dodala da će se sankice odnositi na   četiri sektora, uključujući obranu i financije...Ona je istaknula  da Rusije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.