Koronavirus stigao u Britaniju, Italiju i Rusiju, proglašava se vanredna situacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2020, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus stigao u Britaniju, Italiju i Rusiju, proglašava se vanredna situacija

U Velikoj Britaniji su potvrđeni prvi slučajevi obolelih od novog koronavirusa.

U pitanju su dve osobe iz iste porodice u Engleskoj, preneo je Rojters.

Šef engleske medicinske službe Kris Viti izjavio je da su pacijenti pod nadzorom specijalista i da se primenjuju sve mere kontrole da bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Prema poslednjim informacijama, u Kini je od posledica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo.

Svetska zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja.

Koronavirus i u Italiji, proglašava se vanredna situacija

Italijanska vlada odlučila je danas da proglasi vanrednu situaciju u zemlji nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraženih koronavirusom, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore vlade.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je kasno sinoć saopštio da je dvoje kineskih turista, koji se nalaze u poseti Italiji, zaraženo virusom.

Objavljeno je i da su svi letovi između Kine i Italije obustavljeni do daljeg.

Zaraženi kineski turisti su u izolaciji u bolnici za infektivne bolesti, a vlasti pokušavaju da utvrde koja su sve mesta posetili u Italiji.

U Francusku stiglo prvih 200 povratnika iz Vuhana

200 povratnika iz kineskog grada Vuhana sletelo je danas u francuskom vojnom avionu u vojnu bazu Istre nedaleko od Marseja, a sada im sledi 14 dana karantina.

Putnici iz Kine nemaju simptome koronavirusa, ali će iz predostrožnosti dve nedelje provesti izolovani u odmarališnom kompleksu u blizini Marseja, prenosi francuska televizija BFM.

"Porodice će biti smeštene u odvojenim prostorijama, ali će moći da se slobodno kreću unutar centra, uz korišćenje odgovarajuće zaštitne opreme, kao što su maske", rekao je prefekt regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, Pjer Dartu na konferenciji za novinare.

Dodao je da će povratnici morati da se pisano obavežu da će poštovati karantin i pravila koja on uključuje.

Za sada nijedan od 200 putnika iz Vuhana nema simptome koronavirusa, od kojeg je do sada u Kini umrlo 213 ljudi, a skoro 10.000 ljudi zaraženo.

Jedan od evakuisanih Francuza ima simptome koronavirusa

Jedan od francuskih državljana koji su danas vojnim avionom stigli iz Vuhana u vojnu bazu nedaleko od Marseja ima simptome koronavirusa, saopštila je danas francuska ministarka zdravlja Anjes Buzin, prenosi Rojters.

Prvi slučajevi koronavirusa u Rusiji

U Rusiji su danas registrovana prva dva slučaja zaraženih novih koronavirusom, saopštila je zamenica premijera Tatjana Golikova.

U pitanju su, kako je saopšteno u Moskvi, dvoje kineskih državljana, a slučajevi su registrovani u Transbajkalskom i regionu Tjumen, prenosi TAS S.

"Oni se nalaze pod strogim nadzorom. Izolovani su i ukazana im je neophodna pomoć. Oboje su kineski državljani", rekla je Golikova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.