Koha Ditore: U predstavljanju i Rezolucija 1244 i mišljenje MSP

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha Ditore: U predstavljanju i Rezolucija 1244 i mišljenje MSP

Predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima uz fusnotu koja bi sadržala pozivanje na Rezoluciju 1244, ali i na mišljenje Međunarodnog suda pravde, ideja je koju bi mogao da prihvati Beogradi i zato se sada očekuje veći pritisak na Prištinu, prenosi danas dnevnik Koha Ditore.

Stefanović: Ne odustajemo od Rezolucije 1244

Tači odustao od predstavljanja Kosova kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << republike?

Koha ditore: Kosovo bez Republike i Rezolucije 1244?

Prištinski dnevnik citira izjavu iz diplomatskih izvora u Evropskoj Uniji prema kojoj je predstavljanje Kosova uz fusnotu koja će biti objašnjena Rezolucijom 1244 ali uz spominjanje mišljenja MSP ustvari ideja Međunarodne krizne grupe, ali koja je i ranije kružila unutar EU.



"Ova ideja bi trebalo da bude prihvatljiva za Beograd i zato se sada očekuje veći pritisak na Prištinu kako bi ona prihvatila tu ideju"
, prenosi prištinski dnevnik.

S približavanjem susreta Generalnog Saveta EU i martovskog Samita na kojem će se znati da li će Srbija dobiti status kandidata, povećava se pritisak da se pronađe rešenje u pregovorima Beograda i Prištine, koje, kako navodi Koha, "EU naziva dijalogom o regionalnoj saradnji, a koji se zapravo pretvorio u pokušaj pronalaženja rešenja o tome kako će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim inicijativama".

Beogradu je, podseća prištinski list, skrenuta pažnja da ne čeka poslednji trenutak, zbog čega se ovog puta očekuje veći pritisak, upravo ovih dana kada ističe rok Beogradu.



"Diplomate EU nisu zadovoljne jer se stiče utisak da se pritisak pojačava kako bi se dijalog prilagodio potrebama Srbije da dobije status kandidata",
navodi Koha.

Ukoliko ne bude pronađeno rešenje o regionalnom predstavljanju i ukoliko nedostatak tog rešenja leži u nespremnosti Beograda za kompromis, šanse Srbije za dobijanje statusa kandidata nisu velike, navodi se u tekstu uz napomenu da se upravo zato očekuje da i Srbija bude više zainteresovana za pronalaženje rešenja.



"Nismo veliki optimisti jer je Beograd nekoliko puta izrazio stav da ne želi da odustane od Rezolucije 1244 i zaista ne možemo očekivati da nakon tih izjava Beograd odustane. Zato treba da pokušamo da pronađeno drugo rešenje, kojim bi bili ispoštovani stavovi Beograda ali i da adresiramo probleme Prištine''
, izjavio je za Kohu jedan neimenovani diplomata EU.

A nemački ambasador u Prištini Ernst Rejčel ocenio je da, ako Nemačka delegacija sedi iza natpisa "Nemačka" a ne "Republika Nemačka", nema razloga da drugačije bude u slučaju Kosova.

Rejčel je u pisanoj izjavi koju je Nemačka ambasada podelila novinarima na Kosovu kampanju "Samoopredeljenja" u vezi s imenom "Kosovo Republika" nazvao "političkim dečjim obdaništem".

"U EU, OEBS, UN i drugim međunarodnim instancama nemačka delegacija uglavnom sedi iza natpisa "Nemačka'', a ne "Republika Nemačka''. Ovo takođe vredi i za "Republiku Francusku'', "Kraljevinu Holandiju" ili skoro za sve zemlje. Nema razloga da bude drugačije i u slučaju Kosova'', izjavio je nemački ambasador, a prenosi Koha Ditore.

(Koha Ditore)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.