Kineska kompanija zainteresovana za centrale u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska kompanija zainteresovana za centrale u Srbiji

BEOGRAD -

Ministar energetike Petar Škundrić razgovarao je danas sa delegacijom jedne od najvećih kineskih energertskih kompanija "Čajna Guodian korporejšn", koja je iskazala zainteresovanost za ulaganje u energetski sektor Srbije, posebno u hidrocentrale, vetroparkove i projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Škundrić je novinarima posle sastanka rekao da je sa predstavnicima kineske kompanije razgovarao o mogućnostima ulaganja u oblasti proizvodnje električne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energije korišćenjem snage vetra i o potencijalnom ulaganju u veliku reverzibilnu hidrocentralu Bistrica.

Predstavnici kineske kompanije pokazali su interesovanje i za učešće na tenderu za izgradnju termobloka blizu rudnika uglja Štavalj i za saradnju sa nemačkim energetskim gigantom ERW i drugim partnerima na projektu izgradnje revezibilne hidro-centrale Đerdap 3.

Reč je o kompaniji koja raspolaže sopstvenim kapitalom, tehnologijom i velikim iskustvom, objasnio je Škundrić i napomenuo da bi u obzir mogli doći razni aranžmani koji su povoljni i za Srbiju, i za Kinu.

Škundrić je rekao da je "Čajna Guodian korporejšn" izrazila spremnost da se na tenderima nadmeće za energetske projekte u Srbiji i da je zainteresovana da sa našim privatnim sektorom učestvuje u podizanju vetro-parkova u našoj zemlji.

Kina ima dogovoreno strateško partnetrstvo sa Srbijom i želi da dalje unapređuje ekonomske odnose sa našom zemljom, naglasio je srpski ministar energetike i dodao da će sa predstavniciima te kompanije u najskorije vreme imati ponovne razgovore, kako bi bili postignuti konkretniji dogovori i dogovoreni detalji budućih aranžmana.

Potpredsednik kineske korporacije Kiao Baoting je rekao je da je ta kompanija jedan od pet najvećih proizvođača električne energije u Kini, sa instalisanim kapacitetom od 60.000 megavata (MW) i dodao da je u 2009. godini ostvarila prihod od oko 17,8 milijardi dolara.

On je dodao da se ta kompanija nalazi među 500 najvećih u svetu i da ima značajna iskustva u izgradnji i upravljanju hidrocentralama, termocentralama, vetro-generatorima, solarnim panelima i drugim izvorima energije.

Kompanija "Guodian" ima najveću termocentralu u Kini, instalisane snage 7.000 MW i jednu od najvećih hidrocentrala, kapaciteta 3.600 MW, kao i 5.400 MW instalisane snage vetro-generatora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.