Kijev, suzavcem na demonstrante

Izvor: RTS, 24.Nov.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, suzavcem na demonstrante

Neredi na ulicama Kijeva izbili kada su demonstranti pokušali da upadnu u sedište vlade, na novom protestu zbog odluke da se odustane od sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Demonstranti kamenicama gađali policiju, koja je uzvratila suzavcem.

Na proevropskim demonstracijama u Kijevu izbili su žestoki neredi, tokom kojih su demonstranti pokušali da upadnu u sedište vlade, a policija je uzvratila suzavcem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi ih rasterala, prenosi AFP.

Incidenti su izbili posle protesta na čuvenom Trgu nezavisnosti, gde su se demontranti okupili na poziv opozicije zbog odluke vlade da odustane od sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Demonstranti su pokušali da probiju kordon policije kod sedišta vlade, a neki od njih gađali su pripadnike policije kamenicama, zbog čega su snage reda odgovorile suzavcem i pendrecima.

Mir se ipak ubrzo vratio na ulice Kijeva, a niko od izgrednika nije uhapšen. Demonstranti su i dalje na Trgu gde uzvikuju: "Revolucija!".

Tokom dana, na Trgu se okupilo oko 20.000 ljudi prema podacima policiji, ili 100.000 prema tvrdnjama organizatorima skupa.

Demonstranti, koji zahtevaju ostavku predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, nosili su zastavu Evropske unije i opozicionih ukrajinskih stranaka.

EU je uslovljavala potpisivanje, za ekonomiju važnog, sporazuma o pridruživanju sa tom zemljom oslobađanjem bivše premijerke Julije Timošenko, koja je osuđena zbog zloupotrebe funkcije, smatrajući da je njena osuda bila politički motivisana.

Ukrajinski parlament u petak, ipak, nije usvojio zakone kojima bi bilo omogućeno njeno puštanje na slobodu. Umesto toga, vlasti su objavile da su odlučile da odustanu od potpisivanja tog sporazuma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.