Kapaciteti zatvora povećani za 2.500 mesta

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapaciteti zatvora povećani za 2.500 mesta

Beograd -- U protekle četiri godine Srbija je povećala svoje zatvorske kapacitete za oko 2.500 mesta.

Istovremeno su primenjene i druge mere za rasterećenje zatvora kao što su alternativne sankcije ili mere obezbeđenja za prisustvo okrivljenog koje ne zahtevaju njegov boravak u pritvoru.

Prema podacima Ministarstva pravde dostavljenim Tanjugu, u Srbiji je 1. januara ove godine bilo 10.064 pritvorena ili osuđena lica na izdržavanju kazne zatvora, dok su smeštajni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapaciteti iznosili 9.459.

Poređenja radi, 1. januara 2012. godine kapaciteti u srpskim zatvorima bili su 6.950 mesta, a broj lica u zatvorima bio je 10.955.

To znači da je u proseku 157 lica bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope.

Te godine u novembru Srbija je donela Zakon o amnestiji čime su, pored ostalog, dodatno rasterećeni zatvorski kapaciteti.

Prema podacima od 1. januara 2015. kapaciteti u zatvorima su bili 9.340 mesta, a broj lica u zatvorima iznosio je 10.064.

Pored amnestije, Ministarstvo pravde je uspostavilo širom Srbije povereničke službe za kontrolu izvršenja alternativnih sankcija, a u praksi se u poslednjih nekoliko godina sve češće primenjuje mera kućnog pritvora sa ili bez elektronskog nadzora.

Takođe, insistira se i na primeni drugih vidova mera obezbeđenja prisustva okrivljenog umesto pritvora kao što su jemstvo, redovno javljanje policiji, oduzimanje pasoša...

Od alternativnih sankcija koristi se kućni zatvor, razni vidovi društveno-korisnog rada za lakša krivična dela, oportunitet i drugo.

Savet Evrope danas je objavio izveštaj o stanju u srpskim zatvorima koji se odnosi na situaciju iz 2014. godine, od kada su preduzeti brojni poduhvati na rekonstrukciji i proširenju zatvorskih kompleksa, ali i izgradnji novih.

Srbija je u odnosu na 2011. godinu pomerila na bolje za 10 mesta kada je u pitanju stanje u evropskim zatvorima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kapaciteti zatvora povećani za 2.500 mesta

Izvor: Blic, 09.Mar.2016, 01:14

U protekle četiri godine Srbija je povećala svoje zatvorske kapacitete za oko 2.500 mesta, a istovremeno je primenila i druge mere za rasterećenje zatvora kao što su alternativne sankcije ili mere obezbeđenja za prisustvo okrivljenog koje ne zahtevaju njegov boravak u pritvoru...Prema podacima Ministarstva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.