Kako izbeći letnje upale uha

Izvor: Blic, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izbeći letnje upale uha

Tokom leta boravak na moru, jezeru ili bazenima sem prijatne rekreacije može da ima i ozbiljne posledice - otitis. Otitis je upala uva koja po pravilu izaziva jak bol. Zavisno od dela uva koji je zahvaćen upalom, razlikujemo nekoliko vrsta otitisa: upala spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva.

Upala spoljašnjeg uva

Ovo je upala koja zahvata spoljašnji ušni kanal, dakle onaj deo koji se proteže od bubne opne do bubnjića. Ova bolest je česta kod ronilaca i plivača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a uzrokuju je gljivice i bakterije. Spoljašnji ušni kanal poseduje određenu kiselost, a ulazak u vodu ili druge materije koje menjaju PH ušnog kanala pogoduje razmnožavanju gljivica i bakterija što izaziva upalu.

Pri upali zidovi spoljašnjeg ušnog kanala su prekriveni gnojem. Bol je čest i jak, a pojačava se pri dodirivanju uva. Kao propratni simptomi mogu da se jave glavobolja i upala lokalnih limfnih čvorova koji su uvećani i bolni.

Lečenje kapima: Ovo je najčešća i najpreporučljivija terapija (kapi za uvo obično sadrže antibiotik i protivupalne materije). Osim toga, treba ponovo uspostaviti prirodnu kiselost spoljašnjeg ušnog kanala.

Šta ne smete da radite: Ne koristite sprej za kosu, boje za kosu, sapun i slične stvari, jer su to proizvodi koji nadražuju spoljašnji ušni kanal. Za čišćenje uva nikako nemojte da koristite štapiće. Korišćenjem ovih štapića samo potiskujete ostatke cerumena prema membrani bubnjića, a sprečavate prirodno čišćenje ušnog kanala.

Upala srednjeg uva

Ova upala zahvata bubnu opnu. Iako može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi i smatra se vrlo čestom upalom, najčešća je kod dece uzrasta od tri meseca do tri godine.

Kako se manifestuje: Gnojni sekret u srednjem uvu pritiska bubnu opnu i taj pritisak izaziva bol. Mala deca zbog toga stalno plaču i rukom dodiruju bolno uvo. Odrasli opisuju simptome kao jaku bol u uvu praćenu slabljenjem sluha, povraćanjem i povišenom telesnom temperaturom. Tokom pregleda lekar uočava upaljenu, zadebljanu bubnu opnu.

Šta je izaziva: Najčešći krivac za upalu srednjeg uva je bakterija Streptococus pneumoniae. Uopšteno ova bakterija se povezuje sa upalama ždrela ili krajnika. Dokazano je da je većina obolelih od upale srednjeg uva prethodno bolovala od neke od tih bolesti. Upala srednjeg uva i kupanje u bazenu nisu međusobno povezani.

Šta treba da radite: U lečenju upale srednjeg uva najviše se koriste antibiotici penicilin (za bolesnike starije od 14 godina) i amoksicilin. Lečenje se dopunjava kapima za nos koje smanjuju sekret i otekline sluznice nosa. Time omogućavaju prohodnost Eustahijeve tube da se smanji pritisak na bubnu opnu.

Upala unutrašnjeg uva

Naziva se i labrintitis. Uopšteno ova upala se obično razvije iz upale srednjeg uva koja nije lečena.

Gnojenje i gluvoća: Obeležja ove bolesti su gnoj u uvu, stalna gluvoća, zujanje u ušima i mučnina.

Poremećena ravnoteža: Bolesnik sa labrintitisom nestabilan je i pati od vrtoglavica.

Ponekad je potrebna operacija: Ako je upala teška, otorinolaringolog će preporučiti prikladno lečenje koje neretko znači operativni zahvat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.