KORAK-POBEDNIKA-Kisa-koja-pada-u-Beogradu-nece-omesti-vojnu-paradu

Izvor: medio.rs, 16.Okt.2014, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KORAK-POBEDNIKA-Kisa-koja-pada-u-Beogradu-nece-omesti-vojnu-paradu

Sve je spremno za vojnu paradu koja će biti održana danas u Beogradu, povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, a kojoj će prisutsvovati ruski predsednik Vladimir Putin, a Vojska Srbije će predstaviti više od 300 različitih sredstava naoružanja

BEOGRAD - Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << ratu, prva posle 29 godina biće održana danas kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije. Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

9.05 - RHMZ navodi da će u period od 8.36 do 10.36 sati u Beogradu  i dalje biti kiše

8.35 - Zbog održavanja vojne parade na prostoru između Palate Srbije i Dunava danas će biti izmenjene trase linija 15, 84, 704, 706 i 707. Linije 84, 704, 706 i 707 će, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Nikolaja Ostrovskog, Glavnom u Zemunu i dalje redovnom trasom, a linija 15će, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Vrtlarskom i dalje redovnom trasom.

8.00 - Drecun je  rekao da je parada izuzetno dobro organizovana, ali da, kako je dodao, komentarišući kišu koja trenutno pada u Beogradu, "na žalost, nismo mogli još da organizujemo vreme.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme. Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom i himnom države Srbije dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.

Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije. Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro-grupe "Striži" iz Rusije, dok će za građane, takođe, biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanata koji će izvesti 30 padobranaca. Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evo kako će vojnici paradirati pred Putinom!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Okt.2014

Pogledajte šemu defilea pripadnika Vojske Srbije u toku vojne parade "Beograd 2014"..Vojna parada “Korak pobednika” u čast oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu počeće tačno u 15.30 minuta, kada će i ešaloni Vojske Srbije prodefilovati ulicom kod Ušća...Svi posetioci imaće priliku...

Nastavak na Telegraf.rs...

VIDEO, FOTO: Završena vojna parada, Putin napustio Beograd

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2014

Vojna parada "Korak pobednika", povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prva posle 29 godina, završena je uz zvuke "Marša na Drinu"...Parada je počela, takođe, uz zvuke "Marša na Drinu", ali i svečanom paljbom i himnom Republike Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.