VIDEO, FOTO: Završena vojna parada, Putin napustio Beograd

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO, FOTO: Završena vojna parada, Putin napustio Beograd

Vojna parada "Korak pobednika", povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prva posle 29 godina, završena je uz zvuke "Marša na Drinu".

Parada je počela, takođe, uz zvuke "Marša na Drinu", ali i svečanom paljbom i himnom Republike Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić zvanično se obratio sa centralne bine ispred "Palate Srbije".

Predsednik Srbije poručio je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, "jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta".

Obraćajući se visokim zvanicama Ruske Federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na Paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvek ostavila ratove.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Srbiju i Rusiju spajaju zajednička duboka sećanja. "Ona su naš ponos i dugujemo zahvalnost veteranima i težimo da budemo dostojni njihove slave. Mi smo platili visoku cenu i moramo se suprotstaviti pokušajima heroizacije nacista i pomagača".

Putin je rekao da od srca čestita srećan praznik prijateljima i građanima Srbije, da ih očekuje u gostima u maju 2015. na 70. godišnjici pobede, a govor je završio rečima "Živela bratska Srbija".

Okupljeni su pre i nakon obraćanja ruskog predsednika skandirali "Putin, Putin" i "Rusija, Rusija". Nakon iskakanja padobranaca iz helikoptera, počeo je defile Vojske Srbije.

I pored kiše, nisu izostale ovacije građana za Gardu Vojske Srbije. Predstavile su se pešadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rečne flotile prikazali svoje umeće. Na vojnoj paradi angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene, uklučujići i raketne sisteme "neva' i "kub".



U sastavu ešalona Rečne flotile nalazilo se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac", u čijem prikazanom umeću su uživali sa Kalemegdana brojni građani.

Iz VIP lože vojnu paradu posmatrali su i članovi Vlade Srbije, poslanici Skupštine Srbije, ruski zvaničnici, predsednik RS, veterani Drugom svetskom ratu, ali i haški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin otputovao je iz Beograda oko 18.30, nakon šestočasovne posete tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije. Tokom današnje posete potpisano je više međudržavnih sporazuma.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.