„KAZAČOK“ za Medvedeva

Izvor: Glas javnosti, 10.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„KAZAČOK“ za Medvedeva

Stotinu odabranih srpskih trubača, prekaljenih na brojnim takmičenjima u Guči, sviraće 20. oktobra na koncertu na beogradskom Trgu Republike predsednicima Rusije i Srbije Dmitriju Medvedevu i Borisu Tadiću. U jednom selu između Požege i Guče već četiri dana, u punoj tajnosti, traju probe 11 duvačkih orkestara iz zapadne, južne i istočne Srbije, a juče oko podneva održana je i generalna proba. Istovremeno, snima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se i televizijski spot, koji će ovekovečiti ove nesvakidašnje pripreme, a potom i koncert koji će uslediti prilikom istorijske posete ruskog predsednika Beogradu.

Malo rusko, malo srpsko

Prema nezvaničnim informacijama koje smo saznali na licu mesta, trubači su ovih dana do savršenstva uvežbali muzički program, kojim će 20. oktobra probati da fasciniraju ruskog predsednika. Prva na redu za uvežbavanje bila je čuvena „Kaljinka“, iza nje još čuvenija „Volga, Volga mat radnaja, Volga ruskaja rjeka“, a zatim i „Kazačok“, „Cigana tebja ljubjat“... Od srpskih melodija, trubači su ovih dana uvežbavali „Svilen konac“, zatim čuvenu melodiju „Za Beograd, za Beograd“ iz filma „Ko to tamo peva“, iza toga dva kola - „Rumenku“ i „Gocino“, zatim pesme „Kad padne prvi sneg“ i „Da zna zora koju dragu ljubim ja“, na kraju i čoček prigodno nazvan „100 truba“... Koje će od ovih melodija biti izvedene pred dvojicom predsednika i hoće li sve, biće naknadno odlučeno...

Tek, na tajnoj lokaciji u blizini seoske crkve poslednja četiri dana za nastup pred predsednicima Srbije i najveće države sveta, po nezvaničnom spisku, vežbali su samo najbolji - orkestri Dejana Lazarevića iz Požege, Veljka Ostojića iz Zlakuse, Dragana Ignjića iz Užica, Ivana Jovanovića, Mija Bondžulića, Dejana Jevđića, Dragana Lazovića, Siniše Stankovića, Aca Novkovića, Ekrema Mamutovića, Milana Nikolića...

Kao u Guči

- U Guči, na otvaranju finalnog takmičenja, svake godine odjednom svira po 200 truba, pa nam nije bilo teško da se naviknemo... Mada priznajem, ima pomalo uzbuđenja, te pozitivne treme, pred nastup pred dvojicom predsednika - kaže jedan od trubača sa kojim smo juče razgovarali.

Nekima od trubača iz orkestra za ovu priliku prigodno nazvanog „100 truba“, ovo neće biti prvi put da nastupaju pred jednim šefom države...

- Svirali smo mi još i pred predsednikom Titom... Kasnije smo svirali još nekim našim predsednicima... Ali, ovo je prvi put da sviramo pred jednim stranim predsednikom. Srećni smo što je to upravo predsednik velike Rusije - veli drugi, stariji trubač, iz zapadne Srbije.

Kad zasviraju pred predsednicima Medvedovim i Tadićem, trubači će biti obučeni u srpske narodne nošnje-jeleke, vezene košulje, pantalone sa gupama i opanke kljunaše, ali na glavama neće imati šajkače.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.