Junker oslabljen, želi da formira novu vladu u Luksemburgu

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker oslabljen, želi da formira novu vladu u Luksemburgu

Partija Žana-Kloda Junkera, premijera Luksemburga 18 godina, vodi posle parlamentarnih izbora u nedelju, ali je izašla oslabljena, pokazuju skoro konačni rezultati.

Junker je, međutim, odmah zatražio kao šef najjače stranke da ponovo formira vladu.

Prema skoro potpunim rezultatima, Junkerova Hrišćansko-socijalna narodna partija osvojila je 33,7 odsto glasova, i 23 mesta u donjem domu parlamenta od ukupno 60. Na izborima 2009. stranka je imala 38 odsto i 26 mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sledeće dve partije, od kojih je svaka osvojila po 13 mesta u parlamentu, jesu socijalisti, Junkerovi koalicioni partneri u prethodnoj vladi, koji su osvojili 20,8 odsto i liberalna Demokratska partija sa 18,25 odsto glasova. Zeleni su osvojili šest mesta u parlamentu.

Liberali gradonačelnika Luksemburga Gzavijea Betela smatraju se najvećim dobitnicima izbora s rezultatom boljim za 3,2 odsto nego na prethodnim izborima.

Uprkos slabijem rezultatu zbog skandala koji je i doveo do održavanja izbora sedam meseci pre vremena, Junker je zatražio mandat da formira novu vladu.

- Mi treba da imamo prioritet da formiramo buduću vladu. Zadovoljan sam rezultatima pošto moja stranka ostaje prva stranka u Luksemburgu sa ogromnom prednošću u odnosu na druge dve vodeće stranke - rekao je Junker u kratkoj izjavi u sedištu svoje stranke.

Upitan s kim će formirati koaliciju, on je rekao da je još rano da se počnu koalicioni pregovori.

Junker je pohvalio liberalnu Demokratsku stranku na uspehu, a u razgovoru sa agencijom Frans pres nije "isključio" mogućnost da se formira koalicija protiv njega.

Junker (59) je evropski lider koji je najduže na vlasti, on je bio na čelu vlade od 1995. godine. Vodio je Evrogrupu, ministre finansija evrozone do početka 2013. godine.

Junkerova koaliciona vlada desnog centra izmedju njegove Hrišćansko- socijalne narodne partije i socijalista raspala se u julu, kada su socijalisti uskratili podršku optuživši ga da nije uspeo da zaustavi zlouptrebe u bezbednosnoj agenciji.

Očekuje se da će vladar luksemburga, Veliki vojvoda Anri, poveriti Junkeru mandat da formira novu vladu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Junker oslabljen, želi da formira novu vladu u Luksemburgu

Izvor: SandzakPress.net, 21.Okt.2013

Luksemburg – Partija Žana-Kloda Junkera, premijera Luksemburga 18 godina, vodi posle parlamentarnih izbora u nedelju, ali je izašla oslabljena, pokazuju skoro konačni rezultati. Junker je, međutim, odmah zatražio kao šef najjače stranke da ponovo formira vladu. Prema skoro potpunim rezultatima,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.