Jovanović: Vučić umereno reagovao na Mladića, većina sramno

Izvor: RTS, 24.Nov.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Vučić umereno reagovao na Mladića, većina sramno

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je predsednik Aleksandar Vučić imao umerenu reakciju na presudu Ratku Mladiću, uz ocenu da je reakcija velikog dela srpske opozicije bila sramna.
"Pošteno je ono što je uradio Vučić, koji je rekao da ne želi da komentariše nepravosnažnu presudu, pomenuo srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žrtve za koje nisu utvrđeni krivci i da se treba okrenuti budućnosti, te da je to presuda Mladiću, a ne Srbiji", rekao je Jovanović na pres-konferenciji i dodao da su reakcije na hašku presudu veliko "otreženjenje" za one koji tragaju za odgovorima na teška pitanja.

Jovanović je kritikovao i reakciju patrijarha Irineja, koja je, kaže, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrednosti.
"Ne želim više sa crkvom da polemišem, ali nesrećna je ona zemlja u kojoj političari imaju više obzira prema ljudskim žrtvama od crkvenih velikodostojnika", istakao je Jovanović.
"Vučićeva reakcija na presudu Haškog tribunala je umerena i nije produbila nesporazume između Srbije i BiH, niti između Srba i Bošnjaka. Ne mislim da je to dovoljno, očigledno je da su reakcije naše crkve gurnule u drugi plan Vučićevu želju da izgradi nove odnose sa Bošnjacima", ocenio je Jovanović.
"Više od njega i ne može da se očekuje, ali svi drugi - to je užasna sramota", rekao je Jovanović.
Sramota je, kaže, da ima onih koji su ćutali ili tvitovali u vezi sa presudom uz opasku da njega ne interesuje "da li je taj neko bio u grču".
"Za mene je strašno da se neko ko je dobio 600.000 glasova na izborima utopi u jad i bedu srpske opozicije, da nema nijedan politički stav. Intrige i spletke su izraz velike nemoći. Ne mislim da su odnosi između Vučića i koalicionih partnera bolji u odnosu na lidere opozicije, ali kod Vučića postoji politika, na ovoj strani ne postoji ništa", ocenio je lider LDP-a.
Jovanović je komentarisao i okupljanje članova i pristalica Dveri na Trgu republike, ocenivši da je "Obradović koji je prespavao ratove, pa došao da rastura 'dejt' klincima koji su tamo krenuli po devojku zavijao kao Šarplaninac sa deset ovčara".
"On vam je onaj divlji junak, koji pozove lift i pobegne", rekao je predsednik LDP-a.
Kritikovao je i ministra Nenada Popovića, čije reagovanje smatra "skandaloznim".
Ocenivši da u Haškom tribunalu nije suđeno srpskom narodu, već je na doživotnu kaznu osuđen Ratko Mladić, Jovanović smatra i da je to presuda jednom vremenu i politici koja svoje protagoniste ima i u sadašnjem trenutku.
"Zlo koje je iza sebe ostavio Mladić je istorijska ljaga na našem narodu, naravno, da su i srpske žrtve tragične i velike, ali dok ne budemo imali jasan stav i odgovornost prema srebreničkom zločinu, Kosovu, to sve marginalizuje naša stradanja", smatra Jovanović.
"Šta da očekujemo od OEBS-a?"
Povodom zahteva dela opozije da predstavnici OEBS-a posmatraju beogradske izbore, Jovanović je rekao da to znači da svi treba da prestanu da se bave politikom, jer su nesposobni da od Srbije napravimo demokratsku državu.
Jovanović je novinarima u sedištu stranke ponovio da se zna pod kojim uslovima dolazi OEBS da posmatra izbore i podsetio da na prošlim izborima u aprilu ove godine nije bilo nijednog prigovora.
"Šta mi to očekujemo od OEBS-a? Hoćemo da ga zovemo u pravljenju opozicione liste ili za medijaciju unutar svake od stranaka koje se raspadaju?", upitao je Jovanović.
Jovanović je dodao da je "sve što se nakon prebrojavanja desilo isključivo je posledica nezrelosti i nesposobnosti da se preuzme odgovornost za izborni rezultat, a to je, kaže, vrhunac nepoštenja".
"Za razliku od svih njih, ja sam se 5. oktobra borio za ovu zemlju zajedno sa stotinama hiljada drugih u kojoj će se poštovati volja građana", dodao je lider LDP-a.
Kako je rekao, želi da pobedi Vučića na gradskim izborima i napomenuo da oni koji žele da ga pobede treba da kandiduju politiku, a ne da spletkare.
"Da je mogao da bira, ne bi izabrao takvu opoziciju, da sa njim imam dnevni kontakt to bih mu rekao", dodao je Jovanović.
Jovanović je rekao i da se mnogo toga promenilo od 1996. godine kada je predstavnik OEBS-a došao u Srbiju posle lokalnih izbora.
Ocenio je i da mediji nisu fer i da favorizuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
"Zašto to rade? Zato što, između ostalog, jasno vide šta je alternativa, pa računaju, na isti način na koji se to radi u čitavom svetu", zaključio je Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.