Josipović: Bolji odnosi sa Srbijom

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Bolji odnosi sa Srbijom

Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović u intervjuu za RTS izjavio da će odnosi sa susedima biti najvažniji cilj njegove politike. Oni koji bi i dalje da lupaju u ratne bubnjeve, neka to čine, ali od mene za to neće imati podršku, poručio Josipović.

U eksluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije, novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da će ulazak zemlje u Evropsku uniju i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosi sa susedima biti najvažniji cilj njegove politike.

"To je zalog mira, sigurnosti i prosperiteta. Naše ekonomije su kompatibilne i moramo zajedno raditi", rekao je Josipović specijalnom izveštaču sa predsedničkih izbora u Hrvatskoj Nataši Mijušković. (Intervju objavljuje današnje "Oko")

Prema njegovim rečima, nakon zvanične inauguracije, sastaće se sa premijerkom Jadrankom Kosor i odrediti ciljeve zajedničke politike.

Josipović nije želeo da precizira da li će Srbija biti prva zemlja koju će zvanično posetiti kao predsednik Hrvatske.

"Nije važno koju zemlju ću posetiti u ponedeljak, a koju u utorak. Posetiću ih sve i sastaću se sa čelnicima svih zemalja", rekao je Josipović i dodao da se nada da će Srbiju posetiti u prvim danima svog mandata.

Mesić (ni)je ostavio loše odnose sa Srbijom

Iako poslednjih nedelja odlazeći predsednik Stjepan Mesić nije ostavio dobro nasleđe kada je reč o odnosima sa Srbijom, Josipović je istakao da je "optimista i da, gledajući globalno, nasleđe ipak ide u pozitivnom smislu što će se potvrditi vrlo uskoro".

Josipović smatra da je za dobrobit svih nas da odnosi budu što bolji, a oni koji bi i dalje da lupaju u ratne bubnjeve, neka to čine, ali od mene za to neće imati podršku.

Na pitanje novinara da li Srbi u Hrvatskoj dolaskom trećeg predsednika, konačno mogu da se nadaju pravednosti, Josipović je rekao da je situacija sve bolja.

"Imamo Srbe u Hrvatskoj Vladi, prema tome, Vlada i hrvatski predsednik trebalo bi zajednički da rade na primeni ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", istakao je Josipović.

Prema rečima novoizabranog šefa države, zakon je dobar ali se ne sprovodi uvek kako bi trebalo.

Voleo bih da taj nivo zaštite prava imaju i Hrvati u drugim zemljama, poručio je Josipović i dodao da će raditi na tome da slogan koji je koristio u predizbornoj kampanji "Pravda za sve" bude ispunjen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.