JEDNA STVAR JE NAJVAŽNIJA! Rusija se oglasila o svojoj ulozi na Bliskom istoku: Situacija je zabrinjavajuća

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2023, 14:12

JEDNA STVAR JE NAJVAŽNIJA! Rusija se oglasila o svojoj ulozi na Bliskom istoku: Situacija je zabrinjavajuća

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je situacija zabrinjavajuća i potencijalno opasna zbog posledica humanitarnog karaktera

Sukob u Izraelu je trenutno u gorućoj fazi, te je zato preuranjeno govoriti o mogućoj ulozi Rusije u regulisanju situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Potrebno je zadovoljiti minimalne potrebe stanovništva Gaze, a to područje je sada potpuno zatvoreno - rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rečima, treba zaustaviti i terorističke napade, kao i neproporcionalnu upotrebu sile.

- Tek nakon što se završi faza gorućeg rata, nastupiće period traženja puteva mirnog rešavanja. Traženje načina za regulisanje ovog problema traje najmanje već nekoliko decenija i vidimo da je bilo dozvoljeno veoma mnogo grešaka iz kojih je i proistekla ova situacija. Najvažnije je analizirati te greške i ne dozvoliti da se ponavljaju u budućnosti - ocenio je Peskov.

Portparol je takođe kazao da Rusija održava dijalog i sa Izraelom i sa Palestinom, jer je važno sačuvati uravnotežen pristup kako bi se učestvovalo u procesu rešavanja situacije.

- Nesumnjivo je nemoguće ne osuditi akta, koja se nikako drugačije ne mogu nazvati nego terorizam. Ali, ne treba zaboraviti ni šta je prethodilo toj situaciji - kazao je Peskov, objavio je novinar Pavle Zarubin na svom Telegramu.

Peskov je na pitanje novinara kako se Moskva odnosi prema tome što su Francuska i Evropska unija proglasile Hamas terorističkim pokretom rekao da Rusija održava kontakte sa obe sukobljene strane i da je glavni prioritet sudbina ruskih državljana.

Pored toga, on je naglasio da Rusija nastavlja da pažljivo analizira situaciju i mora da očuva jednaku distancu kako bi imala pravo da potencijalno učestvuje u procesu regulisanja konflikta.

Portparol je još kazao da je u toku priprema posete šefa Palestinske nacionalne administracije Mahmuda Abasa Rusiji, kao i da će tačni datumi biti blagovremeno saopšteni.

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju "Potop el Akse" protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.