JAVILE SE I BALKANSKE ULIZICE: Bajdenu izbor za predsednika SAD čestitali i pojedini lideri iz regiona

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2020, 22:47

JAVILE SE I BALKANSKE ULIZICE: Bajdenu izbor za predsednika SAD čestitali i pojedini lideri iz regiona

Lideri iz regiona reagovali na vest o pobedniku američkih izbora

Posle objave američkih medija da je Džozef Bajden izabran za predsednika SAD, stigle su i prve čestitke sa Balkana, iz regiona u kojem je Amerika posejala mnogo zla, aktivno uz podršku Nemačke učestvovala u razbijanju Jugoslavije i otpočinjanju građanskog rata, kršila sva međunarodna pravila i bombardovala slobodarske narode koji su se protivili njenoj hegemoniji i podršci kriminalcima - ubicama, trgovcima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudima, oružjem i drogom.

Zato su oni koje su na ovim prostorima protežirale Sjedinjene Američke Države, uzrokujući time prolivanje reka krvi i posrtanje ekonomija, požurili da čestitaju svojim gazdama na izboru novog ratnog sokola, koji se u svetu žargonski još zove i američki predsednik.

Tako su izabranom predsedniku Bajdenu čestitke preko Tvitera uputili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednici Crne Gore i Slovenije Milo Ðukanović i Borut Pahor, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao na Fejsbuku.

Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Heris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

Congratulations to President-Elect @JoeBiden and Vice President-Elect @KamalaHarris! Croatian Government @VladaRH looks forward to working with you and your administration on strengthening bilateral ties and enhancing transatlantic partnership! 🇭🇷🤝🇺🇸

— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) November 7, 2020

Među prvima, ako ne i prva u Hrvatskoj, na Tviteru je Bajdenu čestitala bivša predsednica Hravatske Jadranka Kosor, prenosi Index.hr.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je u čestitki izrazio optimizam u pogledu budućih odnosa.

Vse to me navdaja z optimizmom za našo skupno prihodnost, v kateri bosta Slovenija in Združene države Amerike ostali prijateljski državi in trdni zaveznici.

Sprejmite, prosim, spoštovani gospod novoizvoljeni Predsednik, izraze mojega globokega spoštovanja z najboljšimi željami. pic.twitter.com/FnSQinbgnc

— Borut Pahor (@BorutPahor) November 7, 2020

Pahor je napisao da se rado seća sastanaka sa Bajdenom, posebno zvaničnih razgovora u Beloj kući 2011. godine i učešća Bajdena na Brdo Sastanku Brionskog procesa 2015. godine.

- Sve ovo me nadahnjuje optimizmom u vezi s našom zajedničkom budućnošću, u kojoj će Slovenija i SAD ostati prijateljske zemlje i čvrsti saveznici - rekao je slovenački predsednik.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev cestitao je Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD i izabranoj potpredsednici Kamali Heris.

🇲🇰🇺🇸 Честитки за новоизбраниот претседател Џо Бајден и потпретседателката Камала Харис! Сигурен сум дека ќе продолжиме...

Posted by Zoran Zaev on Saturday, November 7, 2020

- Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo odlične odnose Severne Makedonije i SAD. Produbljivanje našeg strateškog partnerstva i jačanje saveza u NATO-u. Budućnost je svetla - napisao je Zaev u objavi na Fejsbuku.

Milo Ðukanović je na Tviteru opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobeda za demokratski svet.

Great victory for the American people and confirmation of how strong American democracy is! Great victory for the democratic world! Heartiest of congratulations to the President-Elect @JoeBiden! pic.twitter.com/Qrep39z8rS

— Milo Đukanović (@predsjednik_cg) November 7, 2020

- Početak nove etape naše plodne saradnje, i kontinuitet našeg višedecenijskog prijateljstva i poverenja - napisao je Ðukanović na Tviteru uz nasrdačnije čestitke izabranom američkom predsedniku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.