Izvor: U Ženevi se radi na dokumentu o izlasku iz krize

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvor: U Ženevi se radi na "dokumentu o izlasku iz krize"

Šefovi diplomatije Rusije, SAD i Evropske unije u Ženevi rade na sačinjavanju dokumenta o izlasku iz ukrajinske krize, javila je agencija Itar-Tas s, pozivajući se na izvor iz "zapadne delegacije". Kako rešiti ukrajinsku krizu: Učesnici sastanka u Ženevi

"U ovom trenutku nastavlja se susret bez učešća ukrajinske strane", rekao je sagovornik ruske državne agencije, dodajući da "strane razmatraju konkretan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokument o izlasku iz krize koja je nastala u Ukrajini".

"Ne isključujem da će on biti usvojen, ukolliko strane dođu do saglasnosti o svim tačkama", rekao je taj izvor i dodao da zbog toga konstultacije traju duže, nego što je prvobitno najavljeno.

U okviru današnjeg četvrostranog susreta, strane su održavale i bilateralne razgovore i konsultacije, javio je Itar-Tass, dodajući da su sastanak "oči u oči" imali šefovi diplomatije Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščicja, američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton seli su za pregovarači sto, samo nekoliko sati nakon što su trojica proruskih separatista ubijeni na jugoistoku Ukrajine tokom napada na jednu vojnu bazu.

Očekivalo se da će razgovori trajati oko dva sata, a potom će biti nastavljeni za radnim ručkom i da će se učesnici razgovora pojaviti pred novinarima oko 15 časova.

Dve članice aktivističke grupe "Femen" privedene su danas pošto su pokušale da protestuju obnaženih grudi ispred hotela u Ženevi u kojem se održavaju razgovori "četvorke" o krizi u Ukrajini. Rojters navodi da je švajcarska policija privela dve žene neposredno pre nego što je ruski šef diplomatije Lavrov trebalo da stigne na razgovore.

Prethodno, Lavrov i Keri sastali su se jutros u Ženevi pre sastanka u četvoro, a razgovarali su iza zatvorenih vrata, navodi Itar-Tass.

Ove konsultacije predložio je Keri početkom meseca, a nije usvojen predlog Lavrova da na sastanak budu pozvani i predstavnici ukrajinskih regiona koji se ne slažu sa vlastima u Kijevu.

Rasprava u Ženevi odvija se iza zatvorenih vrata u hotelu "Interkontinental".

Lavrov je ranije rekao da će se na sastanku razgovarati o smanjenju tenzija, razoružavanju paravojnih fromacija, ustavnim reformama i izborima.

Američki zvaničnici izjavili su da ne očekuju značajnije rezultate od ovog sastanka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.