Izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi otvaraju mogućnost za još veće subvencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 10:00

Izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi otvaraju mogućnost za još veće subvencije

Proizvođači mleka iz Banata zadovoljni su predloženim izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi, koje otvaraju mogućnost za nove pregovore o daljem povećanju subvencija po hektaru, saopštilo je danas Udruženje proizvođača mleka Banata.

"U predlogu je izmenjeno da se davanja sa maksimalnih 6.000 dinara po hektaru prebace na minimalnih 6.000 po hektaru, što nam sada otvara mogućnost za nove pregovore sa ministarkom o povećanju subvencija po hektaru. Takođe, u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povećanja stočnog fonda uvodi se nova vrsta podsticaja za žensku telad od kvalitetnih priplodnih junica, kvartalno po 25.000 dinara. Posebno smo zadovoljni predlogom da se ukine minimalna količina predatog mleka od 3.000 litara za ostvarenje premije. Sada će svaka litra proizvedenog kravljeg mleka imati premiju od 15 dinara", naveo je predstavnik udruženja Vukašin Baćina.

Poljoprivrednici proizvođači mleka iz Banata smatraju da im predlozi zakona mnogo znače jer su više od 30 godina bili u ogromnom problem, a da su dolaskom Jelene Tanasković na mesto ministra poljoprivrede naišli prvi put na razumevanje.

Ministarka je, navodi se u saopštenju, ozbiljno pristupila problemu i počela sa rešavanjem nagomilanih problema u agraru.

"Za ovo kratko vreme mi smo zadovoljni koliko je urađeno. Nadamo se još boljoj saradnji u budućnosti i zajedničkoj borbi da ponovo, u maju, vratimo cenu mleka na 80 dinara po litri, plus premija od 15 dinara", navedeno je u saopštenju.

Proizvođači mleka iz Banata zahvaljuju ministarki poljoprivrede Tanasković, kako je navedeno, na dosadašnjoj fer i korektnoj saradnji u borbi za spas poljoprivrednika, a pre svega na predloženim zakonima i merama u Narodnoj skupštini.

Baćina navodi da je u ranijem periodu bilo nekoliko sastanaka sa resornom ministarkom koja je većinu njihovih predloga predstavila narodnim poslanicima.

Kaže da je uvođenje E-agrara veoma dobro za poljoprivrednike jer će moći brže i lakše da ostvaruju prava na podsticaje.

Udruženje poručuje da bi na vreme trebalo krenuti u traženje rešenja oko otkupne cene pšenice roda 2023. godina, pošto su pojedini otkupljivači izašli sa bezobrazno niskim terminskim otkupnim cenama i traži sastanak sa ministarkom poljoprivrede.

"Nadamo se da ćemo uz pomoć ministarke uspeti da formiramo korektnu otkupnu cenu pšenice od 42 dinara po kilogramu", navedeno je u u saopštenju koje je potpisao Vukašin Baćina, stočar iz sela Jaša Tomić kraj Sečnja i predstavnik Udruženja proizvođača mleka Banata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.