Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Merkel nije prijetila, Njemačka nema rješenje za Izborni zakon

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je dominatna tema razgovora članova Predsjedništva sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel bila Izborni zakon za koji, kako je naveo, NJemačka nema rješenje, nego je ključna odgovornost na političkim partijama iz FBiH da se dogovore.

"Nije realno da Njemačka izađe sa prijedlogom kako bi mi u BiH trebalo da uredimo Izborni zakon. Više nego jasno je rečeno da je Njemačka spremna dati eksperte >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i svoj pogled, ali da je ključna obaveza političara u BiH da to pitanje riješe", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je razlog održavanja sastanka sa Merkelovom zabrinost NJemačke da bi BiH mogla ući u krizu.

"Oni su potpuno svjesni potencijalne opasnosti i nestabilnosti, posebno u periodu nakon izbora, i posebno u odnosima unutar Federacije BiH /FBiH/. Oni to žele spriječiti, prije svega jer je NJemačkoj stalo do mira i stabilnosti u cijelom regionu", istakao je Ivanić.

On je napomenuo da Merkelova nije osoba koja prijeti ili nešto nameće, već želi da pomogne.

Ivanić je naglasio da je ključna odgovornost na političkim partijama iz FBiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona, a trenutno na HDZ-u i SDA da pokažu kompromis.

On je smatra da u razgovorima stranaka u FBiH postoji suštinsko neslaganje o tome šta je problem.

"Dubina tih razlika je jako velika da gotovo nema saglasnosti o definiciji problema, a onda tek možete misliti kako nema saglasnosti o rješenju problema", rekao je Ivanić.

On je dodao da je protivnik toga da OHR nešto nameće nego da rješenje treba da nađu politički lideri.

"Ako to ne urade onda svjesno guraju zemlju u krizu", rekao je Ivanić.

Komentarišući izjave iz Centralne izborne komisije /CIK/ u BiH da će oni reagovati ukoliko ne bude političkog dogovora, Ivanić je naveo da, ako već mogu, onda su trebali nešto i da urade, i da to nema veze sa političkim dogovorom.

"Previše je političkih igara, pa i u samom CIK-u", smatra Ivanić.

Ivanić je dodao da su članovi Predsjedništva BiH sinoć sa Merkelovom u Berlinu razgovarali i o pitanju migranata i da to postaje sve veći problem za BiH, ističući da BiH mora ozbiljnije kontrolisati svoje granice.

On je dodao da je razgovarano i o građana BiH koji ilegalno borave u Njemačkoj, kao i o regionalnim pitanjima.

Ivanić je istakao da je ovo bio treći susret sa Merkelovom u ovom mandatu, što pokazuje da je ona među rijetkim ključnim političkim ličnostima iz Evrope koje se bave BiH.

Podsjećamo, sjednica Predsjedništva BiH najavljena je za 16 časova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.