Integracije prvi zadatak Vlade

Izvor: RTS, 21.Mar.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integracije prvi zadatak Vlade

Srbija bi do kraja juna trebalo da sprovede reforme koje je zacrtala sa Evropskom komisijom kako bi se domogla statusa kandidata za članstvo, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. I dalje mnogo zamerki na reforme u pravosuđu i loš učinak u borbi protiv korupcije.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da Vlada posle rekonstrukcije mora da se dokaže na evropskim integracijama, kao prvom zadatku.

Đelić je, gostujući u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a, rekao da do juna moraju biti sprovedene reforme i usvojeni zakoni kojima će, pored ostalog, biti rešena pitanja restitucije i poslaničkih mandata, kako bi Srbija na vreme ispunila uslove za dobijanje statusa kandidata.

"Prolazno vreme je dobro, ali ono što je pred nama može se reći da je još teže", rekao je Đelić komentarišući obaveze koje Vlada Srbije treba da ispuni u nastavku procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Đelić je rekao da su u nastavku evropskih integracija, u zavisnosti od kvaliteta i količine reformi koje će sprovesti Srbija, moguća tri scenarija, od kojih bi najbolji bio da Srbija dobije status kandidata i datum za početak pregovora.

Podsetivši da je ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu jedan od uslova za dalji proces pridruživanja EU, Đelić je dodao da bi Srbija mogla dobiti samo status bez datuma za početak pregovora, ili kao u slučaju Albanije, što je najlošiji scenario, spisak reformi koje mora ispuniti da bi dobila status.

Stručna javnost upozorava da treba ozbiljno shvatiti poruke evropskih zvaničnika da bi ove godine mogli da ostanemo bez kandidature, jer je i dalje mnogo zamerki na reforme u pravosuđu i loš učinak u borbi protiv korupcije.

Slaba primena zakona

Da je glavni problem Srbije na putu ka Evropskoj uniji slaba primena zakona upozorava Centar za novu politiku, napominjući da Božidar Đelić i Milica Delević koji vode glavne institucije za evrointegracije, nemaju ovlašćenja da nateraju ministarstva da sprovode reforme.

"Ja sam siguran da su ova tela znala da će zakon o akcizama da naruši SSP, ali se nešto tako pre usvajanja zakona nije moglo staviti na dnevni red i onda kada nema takvog mehanizma onda se ti problemi koji su vezani za status kandidata prebacuju na razgovore između koalicije između stranaka", rekao je Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku. 

Sa takvim načinom rešavanja problema, ukazuje Todorić, Srbija neće dobiti status kandidata. 

Srpska delegacija ponela je u Brisel predlog rešenja problema sa dvojnim akcizama na gorivo. To je jedan od testova za procenu kako sprovodimo evrointegracije, ali ne i jedini, kažu u Transparentnost Srbije.

"Promene poslovnika koje imaju za cilj da obezbede razmatranje izveštaja nezavisnih državnih organa i otklanjanja problema na koje oni ukazuju biće veliki test i za Narodnu skupštinu i za celu državu, jer se upravo sada ti izveštaji podnose i treba videti šta će skupština s tim uraditi", rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Ako ostanemo ove godine bez kandidature, to će značiti ne samo gubitak novca iz evropskih fondova već i ozbiljan zastoj u reformama i napretku zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.