Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2023, 00:15

IZNENADA PREMINUO ČUVENI PROFESOR JOVAN KNEŽEVIĆ: U prvi plan je uvek isticao znanje, a bivši ministar mu je bio jedan od najboljih đaka

Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je jutros iznenada preminuo Jovan Knežević (zvani Joca Ubica), profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

- Sa dubokom tugom obaveštavamo javnost da je profesor matematike Šeste beogradske gimnazije i član >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija iznenada preminuo u subotu 21. januara 2023. godine.

Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje, zbog čega je često bio izložen različitim vidovima pritisaka koji su dolazili od roditelja, direktora i inspekcija. Uprkos svemu, profesor Knežević nikada nije odustao od svojih prinipa.

Odlazak profesora Kneževića predstavlja ogroman gubitak za njegovu porodicu, kolege i učenike. Forum beogradskih gimnazija pamtiće ga kao posvećenog pedagoga i velikog borca za prava nastavnika - navodi se u saopštenju.

Direktor Pošte Srbije i bivši ministar odbrane i bivši ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević bio je jedan od najboljih đaka profesora Kneževića. On je julu 2019. godine posetio čuvenog profesora, koji je tom prilikom rekao da sa "zadovoljstvom seća generacije kojoj je Đorđević pripadao".

- Nisi se promenio Đorđeviću! I dalje se sa zadovoljstvom prisećam sjajne generacije kojoj si i ti pripadao, a koja me je dočekala kada sam se vratio iz vojske. Sećam se, kao da je juče bilo, sedeo si u pretposlednjoj klupi - rekao je tom prilikom profesor dok je snažno grlio svog starog đaka sa kojim se nekada takmičio u brzom rešavanju zadataka iz matematičke analize.

- Profesore, vi se jeste fizički promenili, ali vaš entuzijazam je i dalje isti. Još se sećam kada sam kod Studentskog trga kupovao ruske zbirke iz matematike, a zatim redom rešavao zadatke u ukoričenoj svesci. A kada bih došao na čas, podelili bismo tablu i borili se ko će prvi uraditi zadatak. To je za mene bilo neverovatno iskosutvo - rekao je ministar Đorđević, a potom se smestio u đačku klupu.

- Đorđević je bio đak po mom ukusu, a atmosfera koja je vladala u njihovom odeljenju bila je neverovatna. Zaista je bilo zadovoljstvo raditi s njima. Od 31 učenika, bilo je 28 odličnih. Deca su i danas bolji deo društva, ali su se kasnije generacije dosta promenile u odnosu na vreme kada je Zoran Đorđević bio gimnazijalac - konstatovao je tada Knežević.

Podsetimo, profesor matematike Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević suspendavan je s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Sve se to dogodilo nakon što je 27 roditelja potpisalo peticiju o promeni profesora jer su deca, kako su rekli "psihički maltretirana, jer im se navodno obraćao rečima "da su glupi" i gde su naveli niz razloga, od ocenjivanja do uvreda.

Nakon suspenzije, učenici Šeste beogradske gimnazije pisali su izjave o tome šta se događalo na času. Veliki broj profesora stao je u odbranu profesora Kneževića, jer kako kažu ima odličnu radnu biografiju i u pitanju je vrsni matematičar, dok s druge strane, na društvenim mrežama i u komentarima ima onih koji kažu da ne sumnjaju u profesorovu stručnost, ali da taj metod nije prihvatljiv i da je takvo ponašanje zabranjeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.