Huti najavili hitnu mobilizaciju: Uzimajte oružje; Na hiljade nas je

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 12:40

Huti najavili hitnu mobilizaciju: Uzimajte oružje; "Na hiljade nas je"

Huti su najavili hitnu mobilizaciju u područjima Jemena pod njihovom kontrolom.

Vest o mobilizaciji saopštio je nakon početka američko-engleskog napada vođa pobunjenika Abdel Malek al Huti.

"Naši ljudi su prešli na vojnu mobilizaciju u većini provincija. Broj regruta je na hiljade", rekao je Malek al Huti za TV kanal Al Masira i pozvao pristalice pokreta da nastave vojnu obuku i demonstracije i da doniraju novac uprkos teškoj situaciji.

Na snimcima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji kruže društvenim mrežama vidi se da je jutros na ulice gradova koje kontrolišu Huti izašao veliki broj naoružanih pristalica tog šiitskog pokreta koji pozivaju na osvetu.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izveli su 73 udara u Jemenu, navodi Jahja Sarija, portparol oružanih snaga pokreta Huti.

"Američki i britanski neprijatelj kao deo svoje podrške izraelskim zločinima u Gazi pokrenuli su brutalnu agresiju na Republiku Jemen izvodeći 73 udara na glavni grad Sanu i provincije Hudaida, Taiz, Hadža i Sada", napisao je Sarija na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Sarija je dodao je pet boraca pokreta poginulo u napadima.

Huti tvrde da izvode uzvratne udare na američke i britanske vojne baze i objekte i da su u raketnom napadu uspeli da potope američki ratni brod u Crvenom moru, međutim, nema nijednog dokaza koji bi potkrepio takve navode.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zažaliće što su pokrenuli operaciju protiv Jemena, navodi Huzam al-Asad, član Politbiroa pokreta Huti.

"Naše oružane snage su dobro pripremljene, a agresori će požaliti zbog agresije na jemenski narod", napisao je Al-Asad na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.