Hrvatska i Srbija: 90 minuta ka miru

Izvor: Southeast European Times, 25.Mar.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Srbija: 90 minuta ka miru

Dugo najavljivana fudbalska utakmica između Hrvatske i Srbije odigrana je bez incidenata.

25/03/2013

Selena Petrović i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Zagreba i Beograda -- 25.3.2013.

Kvalifikaciona utakmica između Hrvatske i Srbije za Svetsko prvenstvo 2014, prva u kojoj su se dve zemlje susrele nakon 1999. godine, ocenjena je kao istorijski i simboličan događaj između dve zemlje i korak ka pomirenju.

Utakmica u petak (22. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << marta), u kojoj je pobedila Hrvatska 2-0, igrala se na stadionu Maksimir u Zagrebu. Srpskim navijačima bilo je zabranjeno da prisustvuju utakmici, na osnovu sporazuma između fudbalskih saveza dve zemlje. Hrvatskim navijačima neće biti dozvoljeno da prisustvuju utakmici koja će se igrati 6. septembra u Beogradu.

Na poslednjoj utakmici između te dve bivše jugoslovenske republike izbili su masovni neredi između navijača i povređene su desetine osoba.

Mada je postojao niz opasnosti od potencijalnih turbulencija u petak, većih incidenata nije bilo. Dve zemlje su uložile napore da održe mir na ulicama, dok su državni i sportski zvaničnici upućivali poruke promovišući sportsko ponašanje.

Furio Radin, poslanik italijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, izjavio je SETimes-uda navijačima i policiji pripadaju zasluge za ovaj uspešan događaj. On je izrazio nadu da je ovo „početak novog doba u kojem ćemo više brinuti ko je bolji u [fudbalu], a manje ko je Hrvat ili Srbin“.

Urednik sporta na hrvatskoj Novoj TV Željko Vela izjavio je za SETimes da su utakmica i atmosfera premašili njegova očekivanja.

„Svi su znali da je to moglo da bude emotivno bure baruta i da moraju da iskontrolišu situaciju. Ovo pokazuje da je, kada zaista želite da postignete nešto, to onda i moguće učiniti“, objasnio je u izjavi zaSETimesnovinar i ekspert za regionalnu politiku Marinko Čulić.

„Pomirenje i normalizacija odnosa u ovom regionu je proces. U odnosu na utakmicu Hrvatska-Savezna Republika Jugoslavija [čiji je Srbija bila deo] 1999, ovo je bilo nemerljivo bolje“, istakao je Vela.

Radovan Nenadić, predsednik beogradskog udruženja građana Moj glas, rekao je da su igrači pokazali uzajamno poštovanje kroz pozitivan duh i fer igru, ali i kroz nenasilje.

Na Trgu Bana Jelačića bio je postavljen veliki ekran. [Selena Petrović/SETimes]

„Da bi ostvarile pomirenje, države, pre svega, moraju da izađu na kraj sa huliganima koji vrše nasilje na sportskim događajima, što znači da ih izvedu na sud i oštro kazne. Obrazovne institucije treba da budu posvećene edukovanju mladih u smislu tolerancije, kako bi ih učinile delom procesa pomirenja“, rekao je Nenadić za SETimes.

Milojko Pantić, sportski komentator i autor srpske emisije Sportska galaksija slaže se sa tim.

„Zabrana prisustva navijača nije rešenje; to je kršenje ljudskih prava. Naše države treba da naprave liste huligana koji izazivaju incidente i zabrane im ulazak na utakmice, a to je vrlo lako obaviti. Utakmica koja je sada iza nas pokazala nam je da smo spremni da napravimo neka poboljšanja u našem sportskom ponašanju, ali to nije dovoljno -- države treba da urade svoj deo, sada, i izađu na kraj sa huliganima“, rekao je Pantić za SETimes.

Okupljajući se da gledaju utakmicu na velikom ekranu postavljenom na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, navijači su diskutovali o prisustvu policije i neophodnosti toga.

„Mislim da sve te bezbednosne mere nisu potrebne, jer su se odnosi stabilizovali“, rekao je za SETimesIvan (33), trgovac iz Zagreba.

Studentkinja Univerziteta u Zagrebu Kršana izjavila je za SETimesda ne bi imala ništa protiv da ode u Srbiju da gleda uzvratnu utakmicu u septembru. „Ako smo dobrodošli tamo, zašto ne? [Beograđani] su vrlo simpatični. Tamo imam puno prijatelja. Mislim da ne postoje problemi između mladih ljudi. Ja mislim da između Zagreba i Beograda postoji veliko prijateljstvo.“

Zoran Franić (35), bivši sportista koji je došao u Zagreb iz primorskog regiona Dalmacije kako bi gledao utakmicu, nije baš bio voljan da priča o osetljivosti ove kvalifikacione utakmice, ukazavši da je „došao samo da gleda utakmicu“. Sve drugo, dodao je, zavisi od toga kako se većina ljudi ponaša.

Navijači u Beogradu takođe su bili zadovoljni.

„Grad je bio potpuno prazan otprilike sat vremena pre utakmice, iako će se ona igrati u Zagrebu, a ne u Beogradu. Hvala Bogu sve je dobro prošlo -- izgleda da smo prevazišli našu krvavu prošlost. Nisam još primetila demonstracije, napade na hrvatske simbole ili bilo šta slično, iako je Srbija izgubila utakmicu. Možda je to, konačno, bila samo sportska utakmica, a ne nacionalni rat“, rekla je slikarka iz Beograda Vanja Petrović (35) za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.