Han: Zemlja koja želi u EU mora da se uskladi s njenom spoljnom politikom

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Zemlja koja želi u EU mora da se uskladi s njenom spoljnom politikom

Komesar za proširenje EU Johanes Han ukazao je danas da zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju mora da se uskladi sa njenom spoljnom politikom, ali da kao članica Unije može da utiče na političke odluke.

"Evropska unija ima pravila i drži ih se. Možete biti član samo ako se držite pravila i poštujete ih. U krajnjem se morate uskladiti sa spoljnom politikom EU, ali posle ulaska deo ste donošenja odluka", rekao je Han u razgovoru za televiziju N1.

Han >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je rekao da EU mora da bude samopouzdanija u vezi svojih mogućnosti, iako joj udeo stanovništva u svetu opada.

"Tih šest ili sedam odsto svetskog stanovništva stvara 25 odsto svetske proizvodnje i 40 odsto globalnih socijalnih davanja. EU smatraju globalnom "mekom silom" ali građani to ne vide i nisu svesni toga", rekao je Han.

Han je govorio posle dvodnevnih sastanaka u Beogradu sa zvaničnicima, predstavnicima opozicije i medija, nakon što je EU predstavila novu Strategiju proširenja na Zapadni Balkan.

Kada je reč o procesu pridruživanja Srbije on je rekao da se o tome jeste pričalo jako dugo, ali da je Srbija počela pregovore skoro.

Evropski komesar ocenio je da je potrebno da dođe do promene mentaliteta u regionu, da se ne bi razmišljalo samo u crno-beloj kategoriji, ili o pobednicima i gubitnicima.

"Ne treba gledati na to kao da će neko nešto izgubiti, a neko dobiti", rekao je Han i dodao da kompromis nije izgubiti malo, već popustiti malo i odreći se nečega kako bi se na kraju dobilo nešto više.

Han je rekao da se Unija svesno uzdržala od davanja datuma za okončanje dijaloga Beograda i Prištine i rekao da treba dati prostor uključenim stranama da nađu održivo pravno rešenje.

"Na kraju reč je o kvalitetu a manje o brzini. Uvek kažem da ukoliko moram da biram onda neka bude kvalitet, isto važi i za dijalog", rekao je Han i ukazao da dijalog olakšava visoka predstavnica EU Federika Mogerini i izrazio očekivanje da će "već sledeće godine imati potrebno rešenje".

Strategija ukazuje na evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana pa i Kosovo treba da bude zainteresovano za pozitivan ishod dijaloga s Beogradom, rekao je Han.

"Nije samo u interesu Srbije nego je i Kosovu u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića tragedija, ali i ukazao da bi pre nekoliko godina ovakav događaj podstakao nasilje.

"Ovog puta predsednik Srbije i predsednik Kosova pozvali su jedan drugog i konačno pronašli vrlo razumnne umirujuće reči da bi mogli da izbegnu sukob", rekao je Han i ocenio da je to već rezultat evropske perspektive.

"Jeste tragedija šta se desilo ali reakcija je ovog puta bila takva da možemo da kažemo da je bilo napretka", rekao je Han.

On je rekao da i EU sada ima zadatak da ubedi svoje građane da im je korisno da se prošire, što bi se po njegovoj oceni moglo sumirati rečenicom "ili ćete izvesti stabilnost ili uvesti nestabilnost".

"Mislim da iz bezbednosnih, ekonomskih i društvenih razloga ima smisla integrisati ovaj region u EU, ali to zahteva određene reforme i mere kako bismo uverili naše građane da je svaki novi član doprinos, a ne teret", rekao je evropski komesar.

Rekao je da je u interesu EU politički i ekonomski razvoj zemalja poput Bosne, inače će na granicama imati kriminalne i terorističke elemente koje "niko ne želi da vidi".

Predstavnici civilnog sektora razgovarali sa Hanom o strategiji i problemima

Predstavnici više nevladinih organizacija razgovarali su sa evropskim komesarom za proširenje Johnesom Hanom o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan, ali su mu ukazali i na probleme u predloženim ustavnim promenama, ostvarivanju vladavine prava, medijskim slobodama, izbornom procesu.

Sastanak sa Hanom održan je u sredu, a njemu su prisustvovali predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Beogradskog centra za ljudska prava, Transparentnosti Srbija, Crte, Građanskih incijativa.

Ana Janković Jovanović iz Jukoma rekla je za agenciju Beta da su na sastanku istaknute pozitivne stvari iz predložene strategije za Zapadni Balkan, ali i njeni nedostaci.

"Nakon što smo mi izneli naša mišljenja, usledili su komentari predstavnika delegacije EU koji su istakli da će ubuduće gledati realne pomake u ostvarivanju strategije za Zapadni Balkan, a ne puko štikliranje ispunjenosti nekih aktivnosti", kazala je ona.

Ona je navela da je na sastanku govorila o problemima u ostvarivanju slobode medija i nedavnim napadima na novinare i branitelje ljudskih prava.

"Govorila sam o urušavanju nezavisnih institucija, ali i o položaju civilnog društva u Srbiji, pre svega nedostatku dijaloga sa predstavnicima civilnog društva", rekla je Ana Janković Jovanović.

O promenama Ustava na sastanku je govorio i programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić koji je istakao da aktuelni nacrt ne ostvaruje proklamovani cilj - smanjenje uticaja politike na izbor sudija i tužilaca.

Ukazao je i da Ministarstvo pravde nije obrazložilo zbog čega smatra da su upravo rešenja navedena u nacrtu najbolja, već se samo poziva na vezu tih predloga sa ranijim mišljenjima Venecijanske komisije.

"Izmene Ustava jesu neophodne, ali postoji prostor da se smanji uticaj politike na pravosuđe i pre nego što do njih dođe. Između ostalog, umesto da se čeka ustavna reforma kako ministarka pravde i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe ne bi više bili članovi pravosudnih saveta i tako učestovali u izboru sudija i tužilaca, ti političari su mogli jednostavno da prestanu da učestvuju u radu pravosudnih tela. To je samo jedan od primera da su postojale mogućnosti ali ne i volja da se reše uočeni problemi", kazao je za agenciju Beta Nenadić.

On je Hanu i predstavnicima EU delegacije, govorio o dosadašnjoj primeni i efektima akcionog plana za poglavlje 23, gde su pregovori otvoreni pre godinu i po dana, istakavši da nije došlo do suštinskog napretka u borbi protiv korupcije i ostvaravanju vladavine prava.

O tim činjenicama i zaključcima, kako je naglasio, Transparentnost Srbija već upoznala domaću javnost i naše državne organe.

"Ovih godinu i po dana jasno pokazuje da nešto mora da se promeni u pristupu. Akcioni plan mora da bude izmenjen tako da sadrži aktivnosti koje će dovesti do suštinskih promena. Sa primenom ovog sadašnjeg se kasni, mnogi zakoni nisu usvojeni. Ali čak i da je ostvaren sto odsto, veliko je pitanje da li bi doveo do neophodnih promena, jer nije dovoljno ambiciozan i precizan", rekao je Nenadić.

On je podsetio i da se održavaju izbori u Beogradu, Aranđelovcu i Boru u martu, a da nije urađeno ništa na rešavanju problema koje je Evropska komisija pominjala u svojim izveštajima pozivajući se na preporuke posmatračke misije OEBS/ODIHR.

"Između ostalog, trebalo je poboljšati pravila o finansiranju izborne kampanje i urediti predstavljanje funkcionera koji tokom kampanje navodno vrše svoje redovne dužnosti. Međutim, niti je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti preciziran, niti su postavljene zabrane i ograničenja za 'funkcionersku kampanju', koja je po oceni Transparentnosti postala još izraženiji problem, nakon što je finansiranje stranaka koliko-toliko uređeno", kazao je Nenadić.

Han: Dobar sastanak sa opozicijom u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je danas da je njegov sastanak sa liderima opozicije u Beogradu bio dobar i da "evropska perspektiva Srbije može biti uspešna samo kao zajednički projekat u koji su potpuno i slobodno uključeni svi demokratski akteri i civilno društvo".

"Dobar sastanak sa liderima opozicije u Beogradu. Oni igraju ključnu ulogu u političkom odlučivanju i reformskom procesu", napisao je Han na Tviteru posle sastanka sa čelnicima proveropske opozicije u Beogradu.

Na sastanku sa Hanom učestvovali su lideri Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Nove stranke Zoran Živković, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Oni su posle razgovora rekli da su razgovarali o Strategiji EU za Zapadni Balkan, uslovima koje Srbija mora da ispuni za članstvo u Uniji, vladavini prava, slobodi medija i ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U posetu Srbiji Han je došao posle objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan u kojoj se navodi da bi Srbija mogla postati članica EU 2025, uz ispunjenje svih uslova. On je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predstavnicima nevladinih organizaicja, medija i opozicije.

Han: Strategija EU nije blanko ček

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da nova Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo u Uniji potrebno ispuniti sve uslove, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" Han je rekao da je 2025. godina indikativan datum a ne uklesan u kamenu i da će zemlja ako ispuni uslove "potencijalno biti spremna za članstvo do tog datuma".

"To ne znači da Srbija može da sačeka da dođe taj trenutak, to nije blanko ček, potrebne su brojne reforme", kazao je Han, dodajući da "verodostojna perspektiva podrazumeva verodostojne kredibilne reforme".

U strategiji se, dodao je, jasno kaže šta se mora učiniti da bi se ispunili uslovi.

"Strategija nije nikakav poziv niti mogućnost da dobijete neki popust, već nam daje smernice ka EU integracijama", rekao je Han.

Han je rekao da će proces pridruživanja zavisiti od "snage Srbije da realizuje reforme, pre svega u vladavini prava".

"Nije reč samo o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese, jačanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, jaču borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, stvaranje okruženja koje će garantovatislobodu govora i izražavanja. Sve će to imati opipljiv uticaj na živote građana", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao i da EU neće prihvatiti da uveze nerešena bilateralna pitanja i da zato Srbija mora da reši bilateralne sporove i pitanja u vezi s granicama.

"Jasno se kaže u Strategiji da Srbija mora nepovratno da reši i zaključi pravno obavezujući sporazum (sa Kosovom) pre nego što stupi u EU", rekao je Han.

Han je rekao da "u narednih nekoliko meseci treba da se omogući dijalog da bi dva partnera došla do rešenja". "Ima mnogo mogućnosti za pravno obavezujući sporazum ali je preuranjeno da bismo govorili o konkretnom rešenju", kazao je Han.

Prema njegovim rečima, strategija EU i Kosovu daje perspektivu i treba je videti kao motivaciju da Kosovo radi na rešenju sa Srbijom koje će dovesti do normalizacije odnosa.

"Do sada se na Kosovu govorilo da dijalog služi samo interesima Srbije, ali sada strategija vrlo jasno kazuje da je i u interesu Kosova da dođe do pozitivnog rešenja jer će to utrti put evropskoj integraciji Kosova", rekao je evropski komesar.

Dodao je da svi uslovi moraju da se ispune i da rešavanje bilateralnih pitanja ili normalizacija odnosa s Kosovom ne može da kompenzuje neispunjavanje drugih kriterijuma.

Povodom izostavljanja drugih datuma osim 2025. iz strategije, Han je rekao da se ne treba vezivati za datume, jer ako se takvi datumi ne ispune "to možete stvoriti frustraciju i razočarenje".

"EU treba da pruži pomoć državama Zapadnog Balkana da idu napred, tako da ne bi trebalo da govorimo o konkretnim datumima, važno je da se rezultati proizvode i završavaju zadaci", kazao je Han.

EU će se više angažovati u regionu, rekao je Han i dodao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta i da može da bude potpuna kada region Zapadnog Balkana postane njen deo.

"Ubeđen sam da unifikacija Evope koja je počela još 1989. može biti potpuna s pristupanjem Zapadnog Balkana u EU. To je zajednički put ali od vas zavisi da lil ćete napraviti rezultate", rekao je Han.

Na pitanje novinara o slobodi medija u Srbiji, Han je rekao EU "radi na tome" i da veruje u vladavinu prava koja uključuje slobodu izražavanja i medija.

"Ima određenih manjkavosti ili propusta, kao i u drugim državama, koje treba rešavati. Nije sve povezano s političkom situacijom nego i sa ekonomskom", rekao je Han.

On je dodao da je dobra ekonomija potrebna za postojanje konkurencije i omogućavanje novinarima da rade za nezavisne medije.

Opozicija sa Hanom o uslovima za članstvo u EU, slobodi medija, ubistvu Ivanovića

Predstavnici opozicije razgovarali su danas sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom o, kako su naveli, Strategiji EU za Zapadni Balkan, uslovima koje Srbija mora da ispuni za članstvo u Uniji, vladavini prava, slobodi medija i ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sastanku su prisustvovali lideri Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Nove stranke Zoran Živković, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Šutanovac je novinarima preneo da se u Srbiji ne sprovode reforme, kao i da Srbija "kaska za Evropom".

"Razgovarali smo o geostrateškom položaju, o regionu, o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i da u Srbiji moraju da se sprovode reforme, bez obzira na velike probleme", rekao je Šutanovac.

Kako je kazao, naglasio je da u Srbiji ne postoji dijalog, čak ni u parlamentu, kao i da je Demokratska stranka podnela više od 50 predloga izmene i dopune zakona a nijedan nije došao na dnevni red što je, kako je rekao, iznenadilo predstavnike EU.

"Evropski komesar je naglasio da je potpuno neuobičajno da je parlament i u vreme predsedničkih izbora i sada za vreme gradskih izbora suspendovan. Oni ne razumeju na koji način to može da funkcioniše i svakako da su skrenuli pažnju srpskim vlastima da to nije način na koji se radi u demokratskim zemljama", kazao je Šutanovac.

Tadić je rekao da je na sastanku kazao da u Srbiji postoji veza između političke elite i organizovanog kriminala.

On je dodao da je rekao da se mora rasvetliti ubistvo Olivera Ivanovića, koje je, po njegovoj oceni, bilo pripremano u medijskom smislu.

"Govorili smo o tome da želimo ozbiljnu istragu i da se svi zvaničnici države ponašaju u skladu sa evropskim normama. Džaba reforme, nemaju nikakvog smisla ukoliko se uruše osnovne vrednosti Evrope", kazao je Tadić.

Dodao je da je razgovarano o tome da je važno da EU podstakne svoje investitore da dođu na ovaj prostor, a ponajviše sa visokotehnološkim investicijama jer, kako je kazao, u Srbiji postoje investicije koje su problematičnog kvaliteta.

Tadić je kazao da su dobili uverenje od evropskog komesara da će ;preneti njihove utiske.

Živković je rekao da je njegova uloga na sastanku bila da upozori Hana i misiju EU da u Srbij, na vlasti imaju sagovornika koji ih, kako je naveo, "laže, jedno misli, drugo radi, a treće govori", kao i da vladavina prava u Srbiji ne postoji.

On je dodao da je "mafija na čijem je čelu predsednik SNS (Aleksandar Vučić) zauzela sve pozicije u zemlji, da ;postoje zakoni slični zakonima u Evropskoj uniji, ali da se oni ne sprovode".

Dodao je da je delegaciji EU kazao da je važno da se građanima Srbije objasni šta znači normalizacija odnosa sa Prištinom, da li znači "priznavanje granica ili nešto drugo što Aleksandar Vučić pokušava da predstavi građanima".

"Odnosi u regionu, vladavina prava, sloboda medija to su bile teme na koje smo upozorili predstavnike EU, da oni ne treba da nam pomažu, već da treba da budu svesni sa kim razgovaraju i ko ih ubeđuje u stavove koji su lažni", rekao je on.

Živković je kazao da je reakcija predstavnika iz Evropske unije bila da "oni prate šta se dešava u Srbiji, ali da ćemo način na koji će to da pokažu građanima i režimu videti u narednim godinama".

Čedomir Jovanović je rekao da je on na sastanku kazao da je neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom, stabilizovati Bosnu i Hercegovinu i da treba raditi na ubrzanju ekonomskih reformi u Srbiji.

On je dodao da je Strategija prvi korak na putu Srbije ka Evropskoj uniji, kao i da prostor Zapadnog Balkana mora ostati u fokusu ;kako bi se rešili problemi koji postoje dugo vremena.

"LDP pruža punu podršku procesu dijaloga sa Prištinom i nastojimo da se postigne pravnoobavezujući sporazum koji je ključan za iskorak u procesu EU integracija", kazao je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao da su pričali o slobodi medija i vladavini prava, ali da "ne treba gajiti iluzije, jer je za Evropu u ovom trenutku prioritet rešavanje pitanja Kosova".

"Nisu izostali jasni statovi o odnosu vlasti prema opoziciji, kritici koja postoji u društvu, jasno zalaganje da se borimo za slobodu medija i demokratizaciju Srbije", dodao je Jovanović.

U toku trajanja sastanka, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić ispred sedišta Delegacije EU u Srbije postavio transparente protiv NATO-a i priznanja Kosova kao nezavisne države.

Spasić je, dok su se predstavnici opozicije obraćali novinarima, na megafonu uzvikivao parolu "Espana: Kosovo - EU No pasaran".

Povezane vesti:

Obradović: Hvala Hanu što nas nije zvao na sastanak

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.