Han: Milijarda evra za region

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Maj.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Milijarda evra za region

Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u posjeti Sarajevu rekao da je EU spremna da pruži finansijsku pomoć, do milijardu evra za sve zemlje u regionu, uz mogućnost podrške međunarodnih finansijskih institucija.

Han je na sastanku sa Igormo Crnadkom rekao kako je EU spremna da pomogne, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i finansijska izdvajanja koja su već bila predmet razmatranja za period 2015-2017, a tu je i podrška koja je data za obnovu i oporavak nakon poplava u iznosu od oko 200 miliona evra.

"To ne isključuje i druge stvari i dešavanja koja mogu da uslijede u narednim sedmicama. Fleksibilni smo da povećamo iznos budžetskih izdvajanja, ukoliko se za tim ukaže potreba", najavio je Han.

Han je rekao da su u proteklih nekoliko sedmica promijenjeni klima i odnos prema BiH, te dodao da je pozitivna atmosfera kreirala i velika očekivanja u EU.

"Uvjereni smo da će ovaj pozitivni duh, koji se može osjetiti u cijeloj BiH, u bliskoj budućnosti donijeti konkretne rezultate. Cijenimo doprinos novih vlasti u BiH koji je bio vidljiv proteklih sedmica", istakao je Han.

Han je najavio da se na konferenciji u Beču u avgustu očekuje odluka o konkretnim projektima za regionalnu mrežu transporta i energetike.

"Regionalna saradnja ne treba da se zaustavi samo na povezivanju u smislu transportne mreže i energetike, nego je moguće pokrenuti i drugu rundu povezivanja koja bi uključivala regionalnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja i saradnje univerziteta u regionu kako bi fenomen odliva mozgova postao fenomen kruženja pameti", naglasio je Han i istakao da već postoje konkretni projekti kojima je cilj da ubrzaju put BiH i približe je članstvu EU.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas je nakon sastanka sa Johanesom Hanom najavio da će narednih dana biti sačinjen konkretan spisak inicijalnog programa reformi u BiH, što će biti prvi test za nove vlasti u BiH.

Crnadak je naveo da su na izradi reformi radili predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjednici entitetskih vlada.

"Narednih dana imaćemo prve ozbiljne razgovore i prve ozbiljne dokumente koji će govoriti šta je naše opredjeljenje i šta ćemo raditi", rekao je Crnadak i dodao da će u ove aktivnosti biti uključeno i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, jedan od prvih testova biće mehanizam koordinacije sa EU, jer je od velike važnosti da konačno bude uspostavljen mehanizam na osnovu kojeg će koordinacija sa EU moći da teče glatko i doprinositi da se evropski put BiH odvija što je brže moguće.

"Svjesni smo da je u narednom periodu najveći dio tereta na entitetima, ali to ne znači da će se Savjet ministara BiH skloniti u stranu. Ovo doživljavamo kao zajednički posao u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, uz značajnu i direktnu pomoć EU", naglasio je Crnadak.

On je istakao da su svi u BiH shvatili kakva je šansa pred novom evropskom inicijativom. "Opšte opredjeljenje i glavni spoljnopolitički cilj BiH jeste da bude punopravni član EU što je moguće prije. Svjesni smo da je ono što imamo samo šansa i da pravi posao tek slijedi", naglasio je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, uprkos velikoj želji i naporu koji se želi uložiti u BiH, nemoguće je zamisliti ispunjavanje reformi u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i niza drugih reformi bez odgovarajuće političke i finansijske pomoći međunarodnih partnera.

"Informativni projekti koji bi trebalo da dožive verifikaciju na prostoru zapadnog Balkana, a posebno oni koji se odnose na BiH, od velikog su značaja jer će pomoći da svi građani vide poboljšanja", smatra Crnadak.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.