Hag odbio Hadžićev zahtjev za privremeno oslobađanje

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Mar.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio Hadžićev zahtjev za privremeno oslobađanje

DEN HAG - Haški tribunal odbio je zahtjev Gorana Hadžića za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga, radi liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnostifikovan rak, saopšteno je danas iz Haga.

Hadžiću je u novembru dijagnostifikovan tumor mozga u finalnoj fazi.

Odbrana je zatražila da bivši predsjednik Republike Srpske Krajine bude privremeno pušten na slobodu na 12 ili više nedjelja radi terapije na Onkološkom institutu Vojvodine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
U zahtjevu je napomenuto da je Srbija pružila garancije, te da ne postoji opasnost od bjekstva pošto bi optuženi, bez ljekarske njege, sebi dodatno skratio život.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu odbrane, navodeći, između ostalog, da se Hadžić nije dobrovoljno predao Tribunalu i da je sedam godina bio u bjekstvu.

Sudsko vijeće je, kako je navedeno u odluci od 13. marta, odbacilo Hadžićev zahtjev pošto je, na osnovu mišljenja eksperata, zaključilo da optuženi ima svu potrebnu i adekvatnu njegu u Hagu, gdje je pod ljekarskim nadzorom.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.
Pogledaj vesti o: Hag,   Goran Hadžić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.