Groznicom s Nila zaražene 23 osobe

Izvor: B92, 04.Sep.2012, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groznicom s Nila zaražene 23 osobe

Beograd -- Groznicom Zapadnog Nila, koju prenose tigrasti komarci, zaraženo je 23 osoba, a jedna žena je preminula, potvrđeno iz Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti zbrinuto je dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa, a kod dvoje njih je ta bolest i dokazana, izjavila je zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Ona je Tanjugu kazala da se kod dvadesetak pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuju rezultati kako bi se utvrdilo da li su i oni zaraženi tim virusom, navodeći da je u nekim slučajevima za analize potrebno i do dve nedelje.

Dulovićeva je rekla da je tokom jula i avgusta u Srbiji registrovano da je 23 osobe zaražene groznicom Zapadnog Nila, koju prenose najčešće tigrasti komarci, pored osoba koje su sada smeštene na bolničko lečenje, a za koje virus još nije potvrđen.

Dulovićeva je kazala da je jedna žena koja je lečena u Pančevu, a potom i na Klinici za infektivne i tropske bolesti, preminula polovinom avgusta nakon što je i kod nje dijagnostikovano ovo oboljenje.

Sve zaražene osobe su starosti između 52 i 82 godine, što je karakteristično za taj virus.

Zaražene osobe su se, prema rečima Dulovićeve, lečile kako na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, tako i na odeljenjima u drugim delovima Srbije.

Ona je rekla da najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo zaraženih, poput Grčke.

Ona je kazala da je potrebna pojačana pažnja i savetovala građanima da se, ukoliko primete neke simptome, blagovremeno jave lekaru.

"Razloga za paniku nema, situacija nije u toj meri ozbiljna da javnost treba da se zabrine. S obzirom na to da bolest prenose komarci očekujemo da je ovo vrhunac oboljevanja. Toplo letnje vreme svakako je pomerilo talas oboljevanja ka septembru mesecu. To je, inače, bolest koja se prenosi u doba aktivnosti komaraca se može i očekivati," rekla je Dulovićeva za B92.

Prvi simptomi koji ukazuju na to oboljenje su glavobolja, visoka temperatura, otekle žlezde, pospanost, a nekada, kod težih oblika može nastupiti i koma.

Najteža forma virusnog encefalitisa je zapaljenje mozga,
rekla je Dulovićeva, navodeći da je u celom regionu zabeležena učestalija pojava ovog oboljenja koje izaziva taj virus.

Dulovićeva je navela da je virus Zapadnog Nila bila bolest koja je najpre postojala lokalno, ali da se preko ptica i insekata proširiila i na druge zemlje, uključujući i region Balkana.

Kako je navela, građani nemaju razloga za zabrinutost, jer postoje različite forme virusnog encefalitisa koje mogu biti blage i prolaze neprimetno, a nekada mogu biti i veoma ozbiljne i životno ugrožavajuće.

izjavila je ranije danas da nema opasnosti od toga da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa Zapadnog Nila koju prenose tigrasti komarci.

Đukić Dejanovićeva je naglasila da javnosti o tome treba da bude obaveštavana realnim informacijama, bez tendencije da se pravi panika.

Specijalista epidemiologije i šefica Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Jelena Obrenović kazala je danas Tanjugu da je od 9. jula do sada u toj ustanovi potvrđeno da je obolelo šest osoba, a da se za 12 pacijenata smatra da su verovatno zaraženi, ali da nema dovoljno laboratorijskih elemenata koji bi to potvrdili i potrebne su dodatne analize.

Kako je objasnila dr Obrenović, u Instutut "Torlak" stižu uzorci analiza iz zdravstvenih ustanova, a potom se ti podaci šalju "Batutu".

Kako je kazala, od podataka za 23 pacijenta, uglavnom starijih građana, kod petoro njih utvrđeno je da nije u pitanju virus Zapadnog Nila, kod dvanaestoro njih bolest se vodi kao verovatna, a kod šestoro njih, nakon analiza u "Batutu" utvrđeno je da zaista imaju taj virus.

Dr Obrenović kaže da je za taj virus karakteristično to da obolevaju uglavnom starije osobe, što je slučaj i u Srbiji, ali da je važno da se ne diže panika i da se obrati pažnja na mere prevencije.

Ona je kazala da je se virus pojavio najpre u afričkim zemljama, ali da se zbog promene klime preselio i na druge zemlje, pa i zemlje u regionu poslednjih godina.

Govoreći o prevenciji, ona je rekla da je važno zaštititi se od komaraca uveče, posebno izbegavati mesta gde ih ima najviše, da je korisno stavljati mreže na prozore kako ne bi ulazili u kuću i da je važno isušiti stajaće vode poput onih koje ostaju u saksijama nakon zalivanja cveća.

Portparolka Instituta "Torlak" Sandra Čerin kazala je danas za Tanjug da je od 18. jula do 24. avgusta u tom institutu potvrđeno da je 21 osoba obolela od virusa Zapadnog Nila na osnovu analiza iz više zdravstvenih ustanova u Srbiji.

U toku su, kako je rekla, analize za još neke slučajeve, za koje je potrebno nekoliko dana da bi se utvrdilo da li je zaista reč o tom virusu.

U Klinici za infektivne bolesti u Nišu trenutno nema sumnjivih slučajeva koji bi ukazali na taj virus, rekao je Tanjugu direktor te ustanove prof.dr Žarko Ranković.

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Vanja Đorđević kazala je takođe da ni na infektivnoj klinici u tom gradu nema obolelih od tog virusa.

U Vojvodini je od virusa Zapadnog Nila do sada obolelo šest osoba, od kojih je jedna i preminula žena iz Pančeva, rekla je epidemiolog Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Zdravstveni zvaničnici širom Evrope u poslednjih nekoliko godina su na oprezu zbog toga što je na Starom kontinentu povećano prisustvo tigrastih komaraca iz doline Nila, koji prenose razne tropske bolesti.

Jedan stariji Grk umro je nedavno od hemoragične groznice, što je prvi slučaj smrti od posledica te bolesti u toj zemlji posle 85 godina. Starac u svojim osamdesetim iz meste Agrinio na zapadu Grčke umro je 30. avgusta u bolnici u Patrasu, prenela je agencija AFP.

U regionu je situacija malo bolja. U Bosni i Hercegovini navode da nema zaraženih ni među ljudima ni među životinjama. U Hrvatskoj nije zabeležen ni jedan slučaj oboljenja kod ljudi, zaražene su samo životinje.

Izolovani slučajevi zaraze hemoragičnom groznicom zabeleženi su poslednjih godina i u Francuskoj i Hrvatskoj.

Na institutu Torlak prave vakcinu. Jedina mera prevencije za groznicu Zapadnog Nila je zaštita od ujeda komaraca.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.