Gradovi i opštine uspešno funkcionisali u vanrednom stanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 13:09

Gradovi i opštine uspešno funkcionisali u vanrednom stanju

Sistem lokalne samouprave sa skoro 23.000 zaposlenih nastavio je uspešno da funkcioniše u uslovima vanrednog stanja i pandemijske krize kroz paralelnu organizaciju efikasnog rada od kuće za deo zaposlenih i istovremeno omogućavanje funkcionisanja osnovnih usluga za građane, što je bio samo jedan od izazova.

Kako je saopšteno, lokalnim samouprava je stručno-tehnička podrška tokom vanrednog stanja pružena u okviru programa koji zajednički finansiraju EU i Savet Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a koji se u Srbiji sprovodi od 2018. godine u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Gradovi i opštine u Srbiji, suočeni sa različitim izazovima u nastojanju da organizuju posao u okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID-19, zatražili su podršku SKGO, partnera na programu "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi - faza 2“, kako bi lakše prevazišle novonastalu situaciju.

SKGO im je u okviru programa obezbedio stručnu pomoć u tumačenju preporuka i odluka državnih organa tokom vanrednog stanja, definisanju statusa lica koja su u izolaciji ili u samoizolaciji i obezbeđivanju zaštite zaposlenih koji su u direktnom kontaktu sa građanima.

Stručna služba SKGO je, između ostalog, izradila i dva modela pravnih akata, model rešenja o radu od kuće i model nedeljnog plana rada uprave u toku vanrednog stanja.

Oba akta su, kako se navodi, pomogla da sistem lokalne samouprave u Srbiji nastavi da uspešno funkcioniše u uslovima vanrednog stanja i pandemijske krize.

Takođe u okviru Programa, programski tim Saveta Evrope je realizovao onlajn istraživanje, na osnovu prethodno pripremljene ankete koja je prosleđena svim gradovima i opštinama širom Srbije.

Cilj istraživanja bio je da se utvrde izazovi sa kojima su se gradovi i opštine suočavali tokom krizne situacije, a trenutno projektni tim obrađuje odgovore pristigle od više od 100 gradova i opština.

Program "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi - faza 2“ vredan je četiri miliona evra i usmeren je na razvoj upravljanja ljudskim resursima i stručno usavršavanje zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.