Goran Ješić u Vršcu:Za podsticaj poljoprivredi 100 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2013, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Ješić u Vršcu:Za podsticaj poljoprivredi 100 miliona evra

VRŠAC/NOVI SAD -

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić sa saradnicima danas je čelnicima opštine Vršac predstavio program podsticajnih mera u agraru koji će od ove godine sprovoditi pokrajinska administracija.

"Podsticajne mere su potpuno drugačije u odnosu na one iz prethodnih godina", najavio je Goran Ješić, "jer podržavamo kapitalne investicije u poljoprivredi sa gotovo 100 miliona evra, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svega u vodoprivredi, a usvojene su i neke mere koje će biti prvi put realizovane".

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prvi put je obezbedio sredstva u pokrajinskom budžetu za voćarstvo, koje i u vršačkom podneblju ima perspektivu. Naše voće uspešno se izvozi i tako ostvaruje devizni priliv za zemlju. Prema Ješićevim rečima, to je važan razlog što u narednim godinama želimo da intenzivnije razvijemo ovu granu poljoprivrede - u početku "zaštitnim sistemima da pokrijemo dvesta hektara voćnjaka, a u naredne četiri godine da na hiljadu hektara osiguramo proizvodnju voća."

Na sastanku sa predsednikom opštine Vršac Čedomirom Živkovićem i članovima opštinskog Veća za ruralni razvoj, poljoprivredu i privredu, razgovaralo se o načinu kako da se voćari iz ovog kraja udruže, da im opština pomogne da dobiju što više bespovratnih sredstava za višegodišnje zasade i kako da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomogne da unaprede svoju proizvodnju i obezbede siguran rod. Radi se o programima koji podrazumevaju 60 odsto bespovratnih sredstava za podizanje zaštitnih mreža nad voćnjacima i subvencije za kopanje bunara i uvođenje sisteme za navodnjavanje kap po kap.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju rada poljočuvarske službe, programima komasacije, merama za razvoj stočarstva, ali i o drugim merama iz pokrajinskog programa ruralnog razvoja i podizanja kvaliteta života na selu.

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković je izjavio da će preko mesnih zajednica poljoprivrednici, a posebno voćari iz ovog kraja, biti upoznati da podsticajnim merama Pokrajine i izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o više konkretnih predloga, između ostalog o mogućnosti drenaže terena vršačkog aerodroma i uređenja vodotoka Mesić.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Vršac Čedomirom Živkovićem, potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić posetio je dva voćara u naseljima Parta i Uljma u vršačkoj opštini i prezentovao im podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.