Gojković: Rano je govoriti o bojkotu, veliki broj partija će izaći na izbore

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Rano je govoriti o bojkotu, veliki broj partija će izaći na izbore

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da su predstavnici Interparlamentarne unije (IPU) upoznati su sa bojkotom dela opozicije u srpskom parlamentu, ali smatra da će veliki broj političkih partija izaći na redovne izbore u martu 2020. godine.
Maja Gojković je na konferencija za novinare povodom otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije u Centru "Sava" rekla da međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacije objektivno i samostalno prate situaciju u državama.

"Čitava međunarodna zajednica i sve druge parlamentarne organizacije smatraju da je jedino pravo mesto za rešavanje nesuglasica parlament i da samo dijalogom može da se dođe do rešenja", rekla je Gojkovićeva.
Kaže da je neučestvovanje dela opozicije u radu parlamenta bila tema razgovora sa predsednicom IPU Gabrijel Kuevas Baron, ali i na nedavnom dijalogu između vlasti i dela opozicije koji je želeo da učestvuje uz posredovanje Evropskog parlamenta.
"Nadam se da će u novembru razmisliti i one političke stranke, bez obzira da li su u paralmentu ili van, a imaju određenu političku snagu, da se priključe drugoj rundi razgovora", navela je predsednica srpskog parlamenta.
"Svi poslanici treba da učestvuju u donošenju zakona"
Maja Gojković je istakla da je otvorena za razgovor sa poslanicima iz redova opozicije o tome šta je potrebno promeniti u paralamentu pred kraj njegovog saziva, jer su, podseća, izbori već u martu.

Kaže da bi želela da svi poslanici iz svih političkih stranaka učestvuju u donošenju zakona, dodajući da su u poslednje vreme doneti važni zakoni bitni za evropski put Srbije, ali i da je održana rasprava na temu Kosova i Metohije.
"Deo opozicije nije došao da učestvuje u toj raspravi, i mislim da su tako njihovi potencijalni birači ostali uskraćeni da čuju njihovo mišljenje o rešenju kosovskog pitanja", smatra Gojkovićeva.
Pred parlamentom je, kaže, izmena i dopuna tri zakona o poboljšanju uslova za izbore, te je dodala da bi bilo poželjno da i oni koji trenutno ne učestvuju u radu parlamenta, uzmu učešće u raspravi tih zakona, ulažu amandamane i da se razgovara o tome da li su te izmene dovoljne da bi oni izašli na izbore.
Upitana da li joj smeta što je deo opozicije najavio bojkot izbora, Gojković kaže da se reč "bojkot" koristi rano i smatra da će veliki broj političkih partija izaći na redovne izbore u martu 2020. godine.
Kuevas Baron: Verujemo u dijalog 
Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron kaže da IPU dobija informacije o radu srpskog paralmenta ne samo zvanično od predsednice Gojković, već i pojedinih poslanika opozicije.

"Mi verujemo u dijalog, to je priroda parlamenta i naše organizacije. Verujemo da je pravi duh parlamentarizma kada različite stranke sednu za jedna sto i traže nabolje rešenje", rekla je Baron.
Izrazila je zadovoljstvo što će na Skupštini IPU u Beogradu poslanici opozicije uzeti učešće, kao i da će to biti "plodonosno" i za dijalog u srpskom paralmentu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković: Predstavnici IPU upoznati sa bojkotom dela opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2019

Predstavnici Interparlamentarne unije (IPU) upoznati su sa bojkotom dela opozicije u srpskom parlamentu, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, dodajući da međunarodne organizacije objektivno i samostalno prate situaciju u državama..."Čitava međunarodna zajednica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.