Gardisti Srbije u jeku priprema za Paradu pobede u Moskvi FOTO

Izvor: B92, 20.Jun.2020, 11:00

Gardisti Srbije u jeku priprema za Paradu pobede u Moskvi FOTO

Posle priprema u Beogradu 75 gardista Vojske Srbije koji će učestovati na moskovskoj Paradi pobede 24. juna sada je na pripremama u Ruskoj Federaciji.

Saopštila je danas Vojska Srbije.

Vojna parada tradicionalno se održava na mestu gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine od kada je prošlo 75 godina pa i stoga i učestvuje 75 gardista iz Srbije.

Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije i vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delegacije koja je otputovala u Moskvu pukovnik Željko Gavrilović rekao je da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka na događaju koji će biti u centru pažnje svetske javnosti.

" Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu", rekao je on.

Dodao je da je marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Republike Srbije i pred očima čitavog sveta, čin prestiža u vojnim krugovima, ali i jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu.

Svi pripadnici Garde Vojske Srbije su zdravi, što pokazuju svakodnevna kontrolna testiranja, navodi se u saopštenju.

Komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević koji će predvoditi srpskih ešalon Paradi pobede kaže da se intenzivno uvežbavaju strojeve radnje i sprovodi fizička obuka.

"Hotelski uslovi smeštaja pružaju nam potpuni komfor za život i rad, a neizostavne su rigorozne sanitarne i medicinske mere. Temperatura se svima meri dva puta dnevno i svaki drugi dan radi se skrin test na Kovid-19", kaže on i dodaje da je u objektu obavezno nošenje maski, po izlasku napolje i rukavica.

Kapetan Ðorđe Simić ističe da svih 75 gardista rade i dišu kao jedan, ponosni što su dobili priliku da koračaju Crvenim trgom.

"Kao oficir Vojske Srbije osećam se ponosno i privilegovano što imam čast da budem u stroju odabranih, kojima je poverena odgovornost da na jednoj tako impozantnoj manifestaciji predstavljaju svoju državu, vojsku i jedinicu", rekao je on.

Garda Vojske Srbije vrlo je aktivna na polju međunarodne vojne saradnje, a vojjne parade zauzimaju posebna mesta u srcima gardista, jer pružaju priliku da se sretnu sa najelitnijim sastavima inostranih oružanih snaga i zajedno testiraju strojevu izgrađenost, vojničke vrline i posvećenost vojnom pozivu, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vojna parada

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Parada pobede u Moskvi: Gardisti Vojske Srbije u jeku priprema za defile Crvenim trgom

Izvor: Večernje novosti, 20.Jun.2020

Vojna parada tradicionalno se održava na mestu gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine Gardisti Vojske Srbije, simbolično njih 75, onoliko koliko je godina prošlo od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, uveliko se pripremaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.