EU: Nova lista sankcionisanih Rusa

Izvor: B92, 29.Apr.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nova lista sankcionisanih Rusa

Brisel -- EU objavila imena novih 15 osoba, protiv kojih su uvedene sankcije zbog njihovog ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Na listi se, izmedju ostalih, nalazi i načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, general-potpukovnik Igor Sergun, identifikovan kao šef GRU, ruske vojne obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije.

Na listi su takodje zamenik ruskog premijera Dmitrij Kozak i lideri proruskih separatista na Krimu i u istočnoukrajinskim gradovima Lugansk i Donjeck.

Jučerašnjom odlukom ambasadora iz zemalja EU u Briselu, ukupan broj Rusa i proruskih individua u Ukrajini kojima je Unija uvela sankcije sada iznosi 48.

Prve sankcije su uvedene posle prošlomesečnog otcepljenja ukrajinskog poluostrva Krim i njegovog pripajanja Rsuiji.

EU i SAD optužuju Rusiju za destabilizaciju istočne Ukrajine. NATO je upozorio da je Moskva nagomilala 40.000 vojnika uz granicu sa Ukrajinom i mogla bi, ako hoće, da izvrši invaziju na tu zemlju.

I SAD su juče odlučile da prošire sankcije na još sedam zvaničnika ruske vlade i 17 kompanija, povežanih sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

EU je najveći trgovinski partner Rusije, ali je, uprkos tome, EU veoma pažljiva kada se radi o uvodjenju sankcija Rusiji, imajući u

vidu da je Moskva jedan od najvećih naftnih i gasnih snabdevača Evrope, i za sada se Unija uzdržavala da prati liniju Vašingtona i uvede sankcije nekim ruskim kompanijama.

Lideri EU, medjutim, zapretili su da će uvesti strože ekonomske sankcije Rusiji, na čijoj meti bi bila finansijska industrija ili energetski sektor, ako situacija u istočnoj Ukrajini dalje eskalira, ali o tome još nije raspravljano.

Fajman: Debate o sankcijama nisu korisne

S druge strane, austrijska vlada se i dalje, po pitanju krize u Ukrajini, zalaže za deeskalaciju pregovorima, podvukao je danas kancelar Verner Fajman.

Prema njegovoj oceni, protekli meseci su pokazali da "stalne debate o sankcijama same ne koriste".

"Verujemo da je naš ciljani poziv na deekaslaciju i pregovora ispravan jer samo diskutovanje o sankcijama ne može doneti miroljubiv suživot", objasnio je Fajman.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brisel objavio listu još 15 Rusa na meti sankcija: "EU treba da se stidi"

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2014

Evropska unija je objavila imena novih 15 osoba, protiv kojih su uvedene sankcije zbog njihovog ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. ..Na spisku za nove sankcije su vojne "face" Rusije.. ..Na listi se, između ostalih, nalazi i načelnik generalštaba ruske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.