Dve godine nege za ružičnjak na ponos gazdarice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine nege za ružičnjak na ponos gazdarice

BEČEJ -

Kraljica cveća ruža spada među najstarije ukrasne cvetove koje je čovek prihvatio. Od Persije i Mesopotamije razvijala se uporedo sa razvojem civilizacije, prelazeći okeane i kontinente.

Preko tri milenijuma stvarane su nove i nove sorte i danas ih je više 30 hiljada. Iza njene neosoporne lepote stoje sati i sati predanog rada uzgajivača koji, baš kao i radnici sektora Zelenilo JP Komunalac iz Bečeja, ovih dana imaju pune ruke posla u klasiranju tridesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hiljada podloga ruža.

"One koje niču iz semena, klasiramo i stavljamo u trap. To je početak procesa u proizvodnji ruža koji traje dve godine. Zavisno od vremena od januara do marta ruže treba posaditi a potom u avgustu sledi kalemljenje, kaže za RTV Klara Šoltiš, predradnica u Komunalcu.

Ali ni tada nije sve završeno. Do narednog proleća nakalemljene ruže miruju, a onda ponovo traže rad spretnih ruku.

I tek nakon dve godine, buknu cvetovi u svoj svojoj lepoti i postaju nezaobilazni element zavođenja, poštovanja, ljubavi ili ružičnjak na ponos gazdarice i zavist komšinica, poručuje Klara Šoltiš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.