Država za pružne prelaze spremila 10 miliona evra

Izvor: Mondo, 11.Feb.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država za pružne prelaze spremila 10 miliona evra

Država će uložiti 10 miliona evra u obezbeđivanje pružnih prelaza u Srbiji, i pooštriti kontrolu rada svih službi koje imaju veze sa njihovom bezbednošću, najavljeno iz resornog ministrstva.

Foto: MONDO/Jelica Dojčinović

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, je gostujući na TV Prva rekla da će na pružnim prelazima biti postavljeni semafori, te ustvrdila da se to ne radi sada zato što se desila nesreća (kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Donjeg Međurova kada je voz udario autobus), već da se "time bave već nekoliko godina".

POSLE 5 MRTVIH: Meštani na barikadi, traže rampu "Nije pruga kriva za prevrnute cisterne"

U vezi sa prevrtanjem cisterni sa amonijakom kod sela Jasenovik, ministarka je rekla da očekuje izveštaje svih komisija, kao i u slučaju iskliznuća cisterni sa fosfornom kiselinom kod Niša. Kako je navela, na oba mesta pruga je bezbedna, te su, dodala je, u pitanju "druge okolnosti" tih slučajeva. Upitana o prevozu opasnog tereta kroz vračarski tunel, rekla je da se opasni teret prevozi svuda u svetu, te da se i kod nas to radi po "striktnim bezbednosnim procedurama kao u bilo kojoj evropskoj državi".

Ministarka napominje da smo ranije imali pruge kojima su retko saobraćali vozovi, dok danas sa razvojem železnice imamo intenzivniji teretni i putnički saobraćaj.

Država će uraditi sve što može da obezbedi putne prelaze, poručila je Mihajlović i dodala da se preduzimaju i druge aktivnosti, a kako primer je navela Niš, gde već 30 godina prolazi pruga kroz centar grada i pored pijace.

Mihajlović je kazala da je potpisan ugovor za izmeštanje pruge iz grada Niša i da neće biti nijednog železničkog prelaza u samom gradu.

U Srbiji ima više od 2.000 pružnih prelaza, od kojih je u prethodnih nekoliko godina potpuno obezbeđeno stotinak, dodala je ona.

Takođe, napomenula je da građani moraju više da poštuju saobraćajne propise, kao i da i inspekcije opština i gradova moraju da kontrolišu ono što je u njihovoj nadležnosti u vezi sa putnim prelazima.

U vezi s nesrećom kod Donjeg Međurova; MIhajlovićeva je poručila da su gradske inspekcije morale da provere, na primer, "da li je isečeno rastinje i slično" i da će to biti utvrđeno.

Pretače se amonijak iz druge cisterne kod Jasenovika

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Mihajlović: Postavićemo semafore na pružnim prelazima

Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 09:44

Država će uložiti 10 miliona evra u obezbeđivanje pružnih prelaza u Srbiji i pooštriti kontrolu rada svih službi koje imaju veze sa njihovom bezbednošću, najavljeno iz resornog ministarstva...Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za TV Prva je rekla da će na pružnim prelazima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.