Doniranje organa, Srbija kaska za svetom

Izvor: RTS, 17.Mar.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doniranje organa, Srbija kaska za svetom

Dok se u svetu tranplanatacija sve više oslanja na donirane organe kod nas od početaka godine nije urađeno nijedno kadaverično presađivanje organa. Uzroci su uglavnom u predsmrtnoj želji pacijanata koji su doživeli moždanu smrt ali i u odluci porodice da organi njihovih bližnjih nikome ne produže život.

Ovih dana, svet je obišla informacija da su stručnjaci Oksfordskog univerziteta razvili uređaj u kojem donirana jetra, van ljudskog organizma, može da se čuva i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 20 sati, i potom transplantira. Žena kojoj su pre šest godina u Majamiju presađeni jetra, pankreas, želudac, tanko i debelo crevo, rodila je devojčicu. Kod nas, na tom polju, još nema dobrih vesti.

U Srbiji već dugo nije urađena nijedna kadaverična transplantacija. Iako su od početka godine u Kliničkom centru Srbije razgovorali sa porodicama jedanaestoro pacijenata, kojima je dijagnostikovana moždana smrt, nijedna nije dala saglasnost za darivanje organa.

"Sve češće smo nailazili na eksplicitno odbijanje, što znači da je porodica saopštila izričitu želju donora koju je on prethodno saopštio dok je bio živ. Neke porodice donele su same odluku, a neke su pozivale predstavnike religijskih zajednica koje su u ovim slučajevima podržali porodice u njihovoj odluci da ne daju saglasnost", kaže Mirjana Laušević, koordinator za transplantaciju u Kliničkom centru Srbije.

Stručnjaci, koji su svakodnevno uključeni u program transplantacije, poručuju da to mora da bude usklađen i multidisciplinarni rad, u kome su zdravstveni radnici važna karika ali su građani najvažniji u tom sistemu.

"Treba negde samo da budemo posrednici u jednom dobrom humanom činu, gde jedan deo naših građana koji je nažalost doživeo tragediju omogućava dalje lečene drugih naših građana, kojima je takva vrsta lečenja potrebna", kaže doktorka Laušević.

Prema njenim rečima, ukoliko svi očekujemo a nadam se da očekujemo najkvalitetniju uslugu koja je moguća od našeg zdravstvenog sistema, onda svakako imamo i neku svoju građansku dužnost da u tom lečenju participiramo.

Anketa među građanima pokazuje da zaveštanje organa samatraju humanim gestom, ali ih stvarnost nažalost demantuje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.